Beyaz Saray: Rusya her an Ukrayna’yı işgal edebilir

Yayın tarihi: 31 Ocak 2022 Pazartesi 10:33 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2022 Pazartesi 11:31 pm

Her geçen gün tansiyonun yükseldiği ve diplomatik çabaların henüz sonuç vermediği Rusya ve Ukrayna arasındaki krizle alakalı önemli bir iddia geldi. Beyaz Saray, Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal edebileceğini söyledi.

Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinin büyük bir bölümünü ele geçiren Rus yanlısı isyancıları desteklemesinin ardından iki ülke arasında süren gerginlik hala devam ediyor. İki ülke arasında süren gerginlik diğer ülkelerin araya girmesine rağmen diplomatik bir başarı getiremedi.

Moskova-Kiev krizi devam ederken, Rusya İrlanda ile İngiltere açıklarında deniz tatbikatı yapacağını bildirdi. Rusya’nın yapacağı tatbikat uzmanlar tarafından “göz dağı” olarak tahlil edildi.

Tüm bunların dışında Beyaz Saray’dan Rusya hakkında önemli bir iddia geldi. Beyaz Saray, yaptığı açıklamada, “Rusya her an Ukrayna’yı işgal edebilir” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden,  Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüşmesi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Biden yaptığı açıklamada, “ABD, diplomasiye istekli ama Ukrayna’da işler kötüleşirse ne pahasına olursa olsun hazır” ifadelerini kullandı.

ABD lideri, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile gerilimin düşürülmesi konusunda yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini ve ‘diplomasiyi aralıksız sürdürdüklerini’ kaydetti.

Öte yandan CNN’in aktardığına göre Kiev yönetimi, Biden ile Zelenskiy arasındaki görüşmelerin verimli geçmediği bilgisini verdi. Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, ABD ile Ukrayna arasındaki kopukluğun, ‘olası bir Rus işgalinin’ tehdit düzeyinin üzerinde olduğunu öne sürdü.

NATO’dan Rusya çıkışı!