Osman Kavala’dan ilk açıklama geldi

Yayın tarihi: 2 Şubat 2022 Çarşamba 5:04 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 5:14 pm

Avrupa Konseyi’nin siyasi organı Bakanları Komitesi, bugünkü toplantısında iş insanı Osman Kavala’nın AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle Aralık ayında Türkiye aleyhine başlattığı ihlal prosedürünü oylamaya sundu. Karar, oylamaya sunulduktan sonra oy çokluğuyla kabul edildi. Bu Türkiye’ye karşı ilk, Avrupa Konseyi tarihinde de ikinci ihlal prosedürü olacak. Bir diğer ihlal prosedürü de Azerbaycan için işletilmişti. Dışişleri’nden yapılan ilk açıklamada karar için ‘iyi niyetten uzak’ ifadesi kullanılırken, Osman Kavala ise avukatları aracılığıyla açıklama yaptı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala’ya ilişkin AİHM kararını uygulamayan Türkiye’yi oy çokluğuyla AİHM’e havale etti. Karara Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.
İş insanı Osman Kavala hakkında AİHM tarafından verilen tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatılmasını isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararını verdi. Komite bugünkü olağan toplantısında Kavala ile ilgili Türkiye’nin yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğinin tespit edilmesi için davanın AİHM’e havale edilmesine karar verdi.

KAVALA’DAN İLK AÇIKLAMA

Osman Kavala, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin aldığı karara ilişkin avukatları aracılığıyla açıklama yaptı. Kavala açıklamasında şunları söyledi:

“AİHM’in derhal serbest bırakılmam gerektiğini belirten kararından ve Gezi davasının beraatle sonuçlanmasından sonra tutukluluğumu devam ettirmek için gerçekleştirilen yargı uygulamalarının tarafsız bir gözle incelenmesini önemli buluyorum. AİHM’in yapacağı değerlendirmenin ülkemizde insan hakları ile ilgili hukuk normlarının korunmasına katkı sağlayacağını umuyorum.”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’yi AİHM’e havale etti