EPDK’ya elektrik fiyatlarına müdahale yetkisi

Yayın tarihi: 6 Mart 2022 Pazar 5:21 pm - Güncelleme: 6 Mart 2022 Pazar 5:23 pm

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik alım fiyatlarına müdahale edebilme yetkisi verilecek.

BloombergHT’de yer alan habere göre;  taslak halindeki düzenlemenin yakında Meclis’e gelmesi beklenirken, EPİAŞ’ın (Enerji Piyasaları İşletme AŞ) işlettiği borsadaki enerji fiyatlarının maliyet bazlı fiyatlandırılmasına ilişkin EPDK’ya yetki verilecek.

İşte elektrik şirketlerinin saadet zinciri gibi ihale sistemi

Bu şekilde tüm dünyada artan doğalgaz fiyatları sebebiyle elektrik üretim maliyetleri düşen ve talebin arttığı ithal ya da yerli kömür, güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal gibi elektrik üretilen alanlara tavan fiyat uygulanacak. Yetkinin altı ayla sınırlı olarak verilmesi planlanıyor.

FİYATLAR NASIL BELİRLENİYOR?

EPİAŞ’ın işlettiği enerji borsası, Piyasa Takas Fiyatı’ndaki (PTF) arz ve talep dengesine göre bir sistemle işletiliyor. 21 elektrik tedarik şirketi müşterilerine satmak üzere her gün ihtiyaçları olan elektrik miktarını PTF’ye giriyor.

Enerji borsasında fiyatlar arz ve talep dengesine göre gün gün, saat saat değişkenlik gösteriyor. Düzenlemeyle EPDK ürün bazında tavan fiyat belirleyerek tüm üreticilerin enerji borsasında ürün satabilecekleri tavan fiyatı kendisi belirleyecek.

“ANİ FİYAT ARTIŞLARININ ORTADAN KALKMASI HEDEFLENİYOR”

Bu şekilde dağıtım şirketlerinin üreticiden alacağı elektrik fiyatlarının EPDK’nın kontrolünde olmasıyla, hanelere ve sanayiye ulaşan elektrik fiyatlarının ‘kontrol altında tutulması ve ani fiyat artışlarının ortadan kalkması’ hedefleniyor. Ayrıca bu yaz olması muhtemel elektrik talebi artışları karşısında fiyatların kontrol altında tutulması da amaçlar arasında.

Elektrik zamlarına tepki dinmiyor! Beş ilde protesto ettiler…