EPDK’dan elektrik faturalarına ‘Avrupa modeli’

Yayın tarihi: 29 Mart 2022 Salı 4:43 pm - Güncelleme: 29 Mart 2022 Salı 4:47 pm

EPDK elektrikte ‘azami uzlaştırma fiyatlarını’ açıkladı, “Üretim santralleri de tüketicilerin faturalardaki maliyet yüküne ortak olacak” açıklamasını yaptı.

Elektrikte yüklü faturalar gündemdeki yerini korurken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bugün toplanarak üretim santrallerine yönelik ‘azami uzlaştırma fiyatlarını’ belirledi.

Başlangıç olarak belirlenen azami uzlaştırma fiyatlarının doğal gaz santralleri ve ithal kömür santralleri için (MW başına) 2500 TL, diğer santraller için 1200 TL olduğunu açıklayan Yılmaz, bu rakamların EPİAŞ’a gönderileceğini ve o rakamlar ışığında destekleme bedellerini kapsayan bir havuz oluşturulacağını söyledi.

‘Bu mekanizmanın benzerlerinin Avrupa ülkelerinde de uygulandığını’ söyleyen Yılmaz, “küresel gelişmeler sebebi ile doğal gaz ve kömür gibi ithal enerji hammaddelerindeki maliyet artışının faturalara yansıtılmasının engellenmesinin hedeflendiğini” açıkladı.

‘MALİYET YÜKÜNE SANTRALLER DE ORTAK OLACAK’

Yılmaz, “Destekleme bedeli adil ve şeffaf şekilde paylaştırılarak hem bütün tüketicilerimizi kapsayacak şekilde faturaların yükselmesi engellenecek hem de piyasamızdaki arz güvenliğine katkı sunulacak. Bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanan bu tip bir geçici mekanizma ile üretim santralleri de tüketicilerin elektrik faturalarındaki maliyet yüküne ortak olacak” ifadesini kullandı.

Elektriğe yüzde 20 zam geliyor!