294 emekçi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 15 Ekim 2020 Perşembe 1:10 am - Güncelleme: 15 Ekim 2020 Perşembe 1:11 am

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Türkiye’de koronavirüs salgının başladığı Mart ayından itibaren 249 emekçinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından yayımlanan ‘7. ayında Covid-19’ raporunda yeni tip koronavirüs salgının Türkiye’de hayatımızı girmeye başladığı Mart ayından itibaren en az 249 emekçinin salgın nedeniyle hayatının kaybettiği açıklandı.

Koronavirüs sonucu yaşamını yitiren emekçilerden 105’inin sağlık, 69’unun ticaret/büro, 20’sinin belediye, 19’unun tekstil, 14’ünün metal, 14’ünün güvenlik, 13’ünün ise taşımacılık işkollarında çalıştığı belirtildi. Raporda yaşamını yitiren emekçilerin yaş ortalamasının ise 50 olduğu kaydedildi.

Kayıt dışı ve güvencesiz çalışmanın yaygın olduğu alanlarda bilgi alma kaynaklarının azlığından bahsedilen raporda, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden emekçilerin sayısının aslında daha çok olduğunun bilindiği ifade edildi.

İSİG Meclisi tarafından emekçilerin salgın sürecindeki talepleri ise şöyle sıralandı:

  • Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
  • İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
  • Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
  • İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
  • Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
  • İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
  • Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.

BASIN AÇIKLAMASINA SALDIRI

Ankara İSİG Meclisi tarafından İbni Sina Hastanesi önünde gerçekleştirilecek ‘7. ayında Covid-19 Raporu’ başlıklı basın açıklamasına ise polis saldırdı.

Polis saldırısı sonucunda gözaltına 8 emekçi ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.