Emeklilerde yüzde 49’luk zamda ‘seyyanen’ korkusu!

Yayın tarihi: 8 Şubat 2024 Perşembe 10:06 am - Güncelleme: 8 Şubat 2024 Perşembe 10:06 am

SGK – BAĞ-Kur emeklileri maaşlarını e-devlet üzerinde yaptıkları sorguda yüzde 49 yerine 37,57’lik oranla güncellenmiş halini gördüler. Bu oranı gören emeklilerde son maaş artışının seyannen yapılıp yapılmadığı endişesi doğdu.

Ekonomim’de yer alan habere göre, SGK ve Bağ-Kur emekli maaş artışları, memur emekli maaş artışı olan yüzde 49’a çıkartıldı. Emeklilerin maaşlarına gelen ek zam hesaplara yatırıldı. Ancak e-devlet üzerinden maaşlarını kontrol eden emekliler ek zam hesaplarına yatırılmış olmasına rağmen, aylık bilgilerini halen yüzde 37.57 oranından oluştuğunu gördüler. Bunun üzerine emeklilerde son maaş artışının seyannen yapılıp yapılmadığı endişesi doğdu.

Özellikle en düşük emekli maaşlarını 10 bin liraya çıkaran düzenleme ile getirilen maaş artışı seyyanen yapılmış, emeklilerin kök ücretleri değiştirilmemişti. Yani bundan sonra maaşlara yapılacak artışlarda 10 bin liranın değil, emeklinin kök maaşının esas alınacak bir düzenleme hayata geçirildi. Örneğin kök maaşı 7000 lira olan bir emekli eline 10 bin lira geçiyor olsun. Haziran sonunda 6 aylık enflasyon yüzde 43’ün altında olursa (beklenti yüzde 23-26 arası) bu emekli vatandaşın maaşı yine 10 bin lira olacak.

İşte memur ve emeklilerin zamlı maaşları

EMEKLİLER ENDİŞEYE KAPILDI

Doğal olarak hesaplarına yatan para ile e-devletteki emekli aylık bilgisi örtüşmeyen emekliler ciddi şekilde endişeye kapıldılar. Çünkü Temmuz ayındaki enflasyon farkının, yüzde 37.57 artırılmış maaş üzerine hesaplanma riski doğuyordu.

Konu sosyal medyaya da yansıdı. Ancak bu durumun geçici olduğu belirtildi.

 

 

Kaynak: TELE1