Elektrik Piyasasında Tüketici Tercih Kolaylığı

Yayın tarihi: 23 Aralık 2019 Pazartesi 8:35 pm - Güncelleme: 24 Aralık 2019 Salı 3:13 pm

Global çapta yaygınlaşan, kullanıcıların evlerine kadar enerji hizmeti sağlayan, bazı ülkelerin en büyük gelir kaynağı olan elektik enerji piyasasında, ülkemiz tarafında büyük gelişmeler yaşanıyor.

EPDK (Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu) 2018 yılında yayınlamış olduğu Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde bazı değişiklikler yaptı.

Yapılan değişiklikler Türkiye’de daha önce çok zor bir şekilde yapılan, kullanıcıya çok fazla masraf yükü çıkartan Elektrik tedarik firmalarının değişim işlemlerini de kapsıyor. Yapılan en önemli değişikliklerden biri, elektrik tedarik firmalarını değiştirmek isteyen tüketicilerin bunu yapabilme şekilleri üzerinde oldu. Daha önceleri hizmet aldığı elektrik
tedarik firmasını değiştirmek isteyen tüketiciler hali hazırda anlaşmış olduğu şirketlerden bir takım belgeler, fatura dökümleri almak zorunda kalıyor, resmi kamu dairelerine giderek ıslak
imzalı belgelerle değişim işlemini çok üzün sürelerde yapıyordu. Yapılan değişimlerle de özellikle Türkiye’de kaliteli hizmet sağlayan tedarik değiştirici ve firma karşılaştırıcı web siteleri üzerinden değişim imkanı tamamen serbest ve ücretsiz hale getirildi. Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde yapılan güncellemeye göre, tüketiciler ıslak imzalı belgelerin işlenmesi sırasında çıkan bazı gelirlerin toplamı olan 120 TL gibi bir bedelden de kurtulmuş oldu.

Bir değişiklik de kullanıcıların elektrik dağıtım firmalarıyla imzalamış olduğu sözleşmeler üzerinden oldu. Daha önceden uygulamada olan ve kullanıcıların canını bir hayli sıkan otomatik sözleşme yenileme uygulaması da bu değişiklik ile son buldu. Böylece tüketici ile firma aralarındaki sözleşmeler firma tarafından otomatik olarak yenilenemeyecek. Kullanıcılar
süresi biten sözleşmelerini isterlerse bitirip, farklı bir sağlayıcı firma ile anlaşma sağlayabilecekler.

Yaşanan gelişmelerden belki de en önemlisi IA-02 olarak bilinen formun kalkmasıyla yaşandı. IA-02 Formu, kullanıcıların internet üzerinden elektrik tedarik firmalarını
değiştirebilmelerini büyük oranda engelleyen bir formdu. Bu formun kaldırılmasıyla birlikte kullanıcıların internet üzerinden serbest şekilde, piyasalardaki tüm tedarik firmalarını karşılaştırmaları, ıslak imza ve belge ücretleri olmadan tedarikçi değiştirmeleri de %100 oranında serbest olmuştur.

Bu konuda Türkiye’de yaklaşık yedi yıldır hizmet sağlayan encazip.com  kullanıcılarına bu konuda üst düzey bir hizmet vermektedir. Avrupa’nın en önemli elektrik tedarik firma
değişikliği sitesi olan uSwitch’in kurucularıyla anlaşma sağlayan encazip.com, İngiltere’de bu sektördeki pazar payının %42 sine sahip olan Avrupalı şirketin var olan teknoloji ve iş etiğini Türkiye’ye taşıyarak Avrupa standartlarında bir hizmeti Türk tüketicilere sağlamaktadır.

Peki EnCazip.com, tam olarak nasıl bir hizmet sağlıyor ?
Türkiye’de 2013 yılından itibaren hizmet vermeye başlayan firma, kullanıcıların abone oldukları elektrik tedarik ve dağıtım şirketlerini değiştirmelerine olanak sağlamaktadır. Site üzerinden işlem yapan kullanıcılar Türkiye’de hali hazırda var olan ve bulunduğu bölgeye hizmet sağlayabilen bütün elektrik dağıtım firmalarını, firmaların kullanıcıya vadettiği tüm fatura tutarlarını, birim elektrik ücretlerini karşılaştırabilmektedir.
Websitelerinde kendilerini iyi bir şekilde tanıtan web sitesinin o tanıtım yazısından bir kesiti de sizlerle paylaşalım:
“ EnCazip, internet üzerinden faaliyet gösteren tamamen ücretsiz ve tarafsız bir karşılaştırma ve elektrik tedarikçisi değiştirme servisidir. EnCazip’te tüketiciler, doğru bilgiler ve güncel veriler ile elektrik tedarikçilerinin tarifelerini saniyeler içinde karşılaştırarak kendilerine en uygun elektrik tedarikçisini bulabilir, kolayca tedarikçi değişikliği işlemlerini gerçekleştirebilir.
Tasarrufun tüketiciler için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu yüzden, tüketicilerin elektrik faturalarında tasarruf edebilmeleri için onlara daima doğru bilgiler ve şeffaf karşılaştırmalar sunuyoruz. EnCazip’te tüketiciler doğru bilgilerle yönlendirilir ve kendileri için en cazip elektrik tedarikçisini kendileri seçerler. ”
Özellikle tüketici bazında kolaylıklar sağlayan firma, tüketici dostu profili ile bilinmektedir. Encazip.com resmi olarak diğer websiteleri gibi hiçbir reklam almamaktadır. Ayrıca tüketicilerin yapmış olduğu tüm değişim işlemlerinden hiçbir ücret alınmamaktadır. Firma gelir şeklini ve düzeyini, tüketicilerin değiştirmiş olduğu elektrik dağıtım firmalarının üzerine kurmuştur. Tüm ücretler bu şirketler tarafından siteye ödenmektedir.
Websitesi ve firmanın yönetici ortağı Sayın Çağada KIRIM, tüketicilerin en çok istediği kavram olan tasarrufun tüketicilere sunulduğunu , tüketicilerin bu işlem sırasında var olan haklarını sonuna kadar kullandıklarını , henüz Türkiye ve Türk halkı için yeni bir kavram olan bu değişim işleminin websiteleri sayesinde yaygınlaştığını , yaygınlaşan bu işlemin tüketici için kolay bir basamak haline geldiğini, aktardı.
EPDK’nın yapmış olduğu son güncellemelere göre değişim kabul eden web sitesi, aylık ortalama 68 TL fatura ödeyen kullanıcıların değişim hizmetini gerçekleştirebileceğini söylüyor. Tüketiciler, hiçbir değişim ücreti ödememekle birlikte, var olan şirketlerin taahhüt, sözleşme, birim elektrik fiyatı gibi bilgilerini de ücretsiz olarak karşılaştırabilmektedir.
Özellikle ülkemizde var olan elektrik dağıtım firmasının tekelleşme süreçlerine karşı çıkan ve bu konuda yorumlarını belirten EnCazip.com yönetici ortağı Sayın Onur ORAKÇIOĞLU, tek amaçlarının sadece tüketiciye ucuz değişim ve ucuz elektrik hizmetini sunmak olmadığını, firmaların sunmuş olduğu hizmet oranlarının karşılaştırılmasıyla birlikte çıkacak rekabet ortamıyla birlikte, kullanıcılara daha kaliteli ancak daha uzun hizmetin de yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu, belirtti.
Bizler de özellikle EnCazip.com gibi sitelerin ve kuruluşların Türk Enerji Piyasasına yaptığı katkıyı takdir ediyor. Avrupai yönetim ve iş disiplinleriyle birlikte uzun yıllar bu sektöre hizmet
vermesini umuyoruz.
Türkiye’de hali hazırda var olan aylık olarak ortalama 68 TL fatura ödeyen 20 Milyon Tüketicinin olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de kavramsal olarak yeni oluşan ve yaygınlaşan elektrik dağıtım şirketlerinin değişim hizmetini hali hazırdaki tüketicilerin çok az bir kısmı kullanmaktadır. Bu oranın gelecek 10 yılda misliyle artacağı tahmin edilmektedir.
EPDK tarafından yapılan güncellemelerdeki bir diğer uygulama da tüketiciler ile firmalar arasındaki sözleşmelerde belirtilen cayma bedeli hakkında oldu. 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununa dayanarak yapılan değişikliklerle birlikte, kullanıcı ile firma arasındaki belirsiz süreli sözleşmelerde tüketici eğer sözleşmeyi tek taraflı fesih edip cayma hakkını kullanırsa firma yaptığı sözleşmede belirsiz süre hükmünü uyguladığı için tüketici cayma bedeli ödemek zorunda kalmayacak.
Tüketicilerin özellikle başını ağrıtan bir nokta da, sözleşmelerdeki açık olmayan şart ve detaylar. Yeni yapılan güncellemelerle birlikte, tedarikçi firma, tüketiciye sözleşme imzalamadan önce sözleşmede yazan tüm şart ve detayları açıkça belirmek zorunda olacak.
Herhangi atlanan bir şart veya detay bilgisi tüketicinin ücretsiz cayma hakkını elde etmesine sebep olacak.
Global çapta yaşanan değişimler de kullanıcıların serbest piyasadaki elektrik tedarik sağlayıcılarını seçmesinde büyük rol oynamaktadır.