Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde 2. Tohum Takas şenliği

Yayın tarihi: 28 Mart 2022 Pazartesi 9:11 am - Güncelleme: 30 Mart 2022 Çarşamba 9:14 am

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde 2. Tohum Takas Şenliği düzenlendi. Şenliğe Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen), GEMA Vakfı, Seferihisar Tohum Topluluğu, Kara Ot Derneği, Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi, Bornova Belediyesi ve ECOREC katıldı.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel şenlikte yaptığı konuşmada; “İlk tohum takas şenliğimizi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile yapmıştık. Her seferinde daha da büyüyecek şenlikler yapacağız. Çünkü biz tohumun toprakta filizlendiğini ve geleceğe bırakacağımız en büyük mirasın toprak olduğunu bilenleriz” dedi.

İLK KARA KARPUZ TOHUMUNA TEŞEKKÜR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan şenlikte Başkan Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk’un meşhur Kara Karpuz tohumunun toprakla buluşmasına vesile olan, aynı zamanda İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi’nin bağışçısı Mehmet Dal’a bir teşekkür plaketi verdi.

Teşekkür plaketini almak ve Kara Karpuz’un hikâyesini anlatmak için sahneye çıkan üretici Mehmet Dal, Efes Tarlası Yaşam Köyü Projesi’nin çok önemli olduğunu belirterek; “Başkanımızın bu düşüncesini duyduğumda kendisine birkaç kara karpuz çekirdeği verdim. Başkanımız bu çekirdeği filizlendirdi ve tüm Türkiye’ye yaydı. Belediye Başkanımızın bu projesini bütün Selçuk olarak desteklemek zorundayız. Tohum yetiştirirken sadece üretim yapmak değil çocuklarımıza bu düşünceyi, üretmeyi anlatmak zorundayız. Önemli olan budur. Sayın Başkanımızı tebrik ediyor, kendisine bu konuda her zaman destek olacağıma söz veriyorum” dedi.

BAŞKAN CERİTOĞLU SENGEL: GELECEĞE BIRAKACAĞIMIZ EN BÜYÜK MİRAS TOPRAK

Başkan Ceritoğlu Sengel şenlikte yaptığı konuşmada; “Biz bu projeye başladığımızda bir Tohum Merkezi’nin yanı sıra Efes Tarlasın Yaşam Köyü’nde Atatürk’ün bahsettiği Cumhuriyet Köylerinden yola çıkarak bir yer açacağız dedik. Açtığımız bu yerde toprakla ilgilenen herkes görebileceği, algılayabileceği hatta eğitimlerini alabileceği çocuklardan başlamak üzere yetişmiş tüm çiftçilere birlikte bütün her şeyi anlatabileceğimiz, çocuklarımızı toprakla buluşturabileceğimiz bir alan oluşturmak istiyoruz dedik. Tohumları araştırmaya başladık. Kara karpuzun atalık tohumlarına ulaşalım derken Mehmet Dal geldi ve dedi ki ben de kara karpuz tohumu var. Sayesinde tohumları ürettik. Tüm Türkiye Eksin Projemiz kapsamında da herkesle paylaştık. Şimdi her yerde Efes Selçuk’un Kara Karpuz’u filizleniyor

Mehmet Dal’ın sayesinde. Mehmet abi ayrıca Tarım Müzemize de bağış yaptı. Kendisine bu projeye inandığı için, bize destek olduğu için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından bolluk ve bereket için nar kırıldı. Başkan Ceritoğlu Sengel, ayrıca katılımcılarla birlikte plantasyon alanına baharın ilk ekimini çocuklarla birlikte yaptı.
2. Tohum Takas Şenliği Grup Sam Konseri, Efes Selçuk Belediye Tiyatrosu’nun “Tohumdaki Sır” adlı tiyatro oyunu ve Efes Selçuk Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ile devam etti.