Dünya şampiyonu tekvandocu Kübra Dağlı da atama bekliyor

Yayın tarihi: 13 Aralık 2023 Çarşamba 8:17 am - Güncelleme: 13 Aralık 2023 Çarşamba 8:17 am

İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuar & Zirvesi’nde konuşan milli tekvandocu Kübra Dağlı, öğretmenlik mezunu olduğunu ve atanamadığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) ikincisini düzenlediği ‘İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuar&Zirvesi’nin konuğu milli tekvandocu Kübra Dağlı oldu. Freestyle Poomsea (danslı ve müzikli tekvando) dalında bir kez Dünya, dört kez de Avrupa şampiyonu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün (İBBSK) milli tekvandocusu Kübra Dağlı, İBB Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur’un sorularını cevapladı.

Onur’un sorularını yanıtlayan Dağlı, başarısının sırlarını, unutamadığı anları, hayal kırıklıklarını ve çektiği zorlukları anlattı.

Misvak, Filenin Sultanları’na destek veren milli sporcumuz Kübra Dağlı’yı hedef aldı!

Kübra Dağlı, başarılı olmasının sırrını şöyle açıkladı:

“İşimi sevmeye borçluyum. Sevmezsek, spor yapılacak bir iş değil, eziyet olur. Disiplinli olmak zorundasınız. Spor yapmak, keyifli ama sporcu olmak için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Branşın getirdiği her şeyi yaptım. Mutluyken yaptım, mutsuzken yaptım, cesaretim yokken yaptım, korkarken yaptım, ağlarken yaptım, gülerken yaptım. İşimi şansa bırakmadım. Başarımın sırrı bence bu.”

‘ÖĞRETMENLİK MEZUNUYUM, ATANAMIYORUZ’

Atama bekleyen bir sporcu olduğunu belirten milli sporcu şunları söyledi:

“Gerçekten yıl olmuş 2023, hâlâ spora ve sporcuya değer verilmiyor! Ben bir kez Dünya, dört kez de Avrupa şampiyonu oldum. 4-5 yıldır milli sporcu olarak uluslararası müsabakalara gidemiyoruz. Nedenleri açıklanmıyor. Öğretmenlik mezunuyum. Atanamıyoruz. Bunun için çabalamak yerine, işimize odaklansak daha iyi olur.”

‘YOK KIZSIN, YOK ŞANSLISIN, YOK TÜRBANLISIN’

Dağlı, yaşadığı sıkıntılar ve insanların tepkileri hakkında, “Yaşadığım korkulardan bahsedilmesini isterim. Dış seslerden! Ne zaman bir şey yapsam, her ağızdan bir ses çıkıyor. En basitinden, sırf kadın olduğum için bu sporu yakıştıramadılar. ‘Ne işin var kız halinle’ dediler. Sonra sporumu yapıyorum, ‘Kız gibi tekme atıyorsun’ diyerek, küçümsediler. Şampiyon oluyorum, ‘Aman, şansı bol olmuş’ diyorlar. İkinci kez oluyorum, ‘Şunun sayesinde oldu’ diyorlar! üçüncü kez oluyorum, ‘Türbanlı sporcu mu olur’ diyorlar! Yani hep bir dış ses! Allah’tan dinlemedim. Dinleseydim bu başarıları elde edemezdim. Eğer bir belgesel olursa, bu dış seslere karşı sağır oluşumdan bahsetmelerini isterdim” şeklinde konuştu.

‘BİR AY ARA VERDİM ALT ÜST OLDUM’

Onur’un “Sporu hayatından çekip alsak geriye ne kalır?” diye sorduğu soruya bir ay denediğini söyleyerek yanıt veren Kübra Dağlı, “Tam da zamanında sordunuz! Geçen ay spora ara vermeyi denediğim bir ay oldu. Yaşadığım bazı sıkıntılardan dolayı ara verdim. Daha iyi olacağını düşündüm. Ama tersi oldu. Hayatım alt üst oldu diyebilirim. Bütün düzenim değişti. Yemek yiyişim, uyumam… Fikirlerim bile değişti! Spora ara verince aç kaldım, ruhumu besleyemedim. Depresif bir hale girdim. Sonra dedim ki ‘Yok’.. Spor çok nankör. Bir ay ara verdim ya, şu an bile eğilip kalkarken zorluk çekiyorum. Ara vermek iyi olmadı ama onu da denemiş oldum” ifadelerini kullandı.

‘BİR SAATLİĞİNE ŞAMPİYON OLDUM’

Onur’un “Unutamadığın bir maç anı var mı” sorusunu cevaplayan Dağlı, “Birincisi, 2017’de Dünya şampiyonu olduğum an. Bir yıl boyunca planlı programlı çalıştık. O an yaşadıklarım gerçekten film şeridi gibi geçti gözlerimin önünden. Bunun dışındaysa, çok kötü bir anım var: Sırbistan’da sadece bir saatliğine Avrupa şampiyonu oldum! Yarıştım, bitti ve ekranda şampiyon olduğum yazıldı. Büyük sevinç yaşadık. Sonra bir baktık ki Sırp antrenörler ve hakemler toplanmış, aralarında konuşuyorlar. Bir saat sonra, aynı puanı aldığımız için yeni bir değerlendirme yapmışlar. Ve ikinci olan kişi, birinci ilan edildi. Benim için büyük hayal kırıklığı oldu. Ondan sonra, ‘İşimi bir daha şansa bırakmamalıyım’ diyerek, daha çok ve daha farklı çalışmaya başladım” yanıtını verdi.

‘HAYALİM BRANŞIMIN EN İYİSİ OLMAK’

Önümüzdeki Mayıs ayında Hong Kong’da yapılacak olan Dünya Şampiyonası’na milli takımın gitmesini umduğunu ve bunun için çalıştığını belirten Kübra Dağlı, “Birkaç hayalim var. Birincisi kendi branşımın en iyisi olmak. Onun dışında sporu bıraktıktan sonra tecrübelerimi aktaracağım büyük bir Youtube veya Instagram gibi kanalım olsun istiyorum. Aynı zamanda bir spor salonu açarak ben de iyi sporcular yetiştirmek istiyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

ONUR: SPOR EN ZOR MESLEKLERDEN BİRİ

Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur da “Spor profesyonel olarak yapılacak en zor mesleklerden bir tanesi. Sporda 365 gününüz planlıdır. Hangi antrenmanı yapacağınız gün gün bellidir. Kübra, umarım Dünya Şampiyonası’na gidersin” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA