‘Dünya nüfusunun en az beşte biri aşı için 2022’yi bekleyecek’

Yayın tarihi: 16 Aralık 2020 Çarşamba 8:49 pm - Güncelleme: 16 Aralık 2020 Çarşamba 8:49 pm

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada, zengin ülkelerin öngörülen koronavirüs aşı dozlarının yarısından fazlasını rezerv ettiği ve dünya nüfusunun en az beşte birinin 2022 yılına kadar aşıya erişemeyeceği belirtildi.

Yeni tip koronavirüs salgınının dünya üzerindeki ağır etkileri devam ederken aşıya ilişkin sevindirici haberler de geliyor. Ancak yapılan araştırmalar dünya genelinde aşıya erişimde yaşanılacak adaletsizlikleri şimdiden gözler önüne serdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre British Medical Journal’da yayımlanan bir araştırmada, dünya nüfusunun en az beşte birinin 2022 yılına koronavirüs aşısına erişemeyeceği belirtildi. Zengin ülkelerin 2021 için öngörülen potansiyel aşı dozlarının yarısından fazlasını rezerve ettiği vurgulanırken, bu ülkelerin dünya nüfusunun sadece yüzde 14’ünü oluşturduğu kaydedildi.

“DAHA YOKSUL ÜLKELER AŞI BEKLEMEK ZORUNDA KALABİLİR’’

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Johns Hopkins Üniversitesi’ne bağlı Bloomberg Kamu Sağlığı Fakültesi’nin araştırmasında, dünyanın önde gelen 13 aşı üreticisinin 2021’deki üretim hedeflerine ulaşması ve aşıların etkili ve güvenli olması durumunda bile daha yoksul ülkelerin aşı beklemek zorunda kalabileceği uyarısı yapıldı.

Kasım ayı ortasına kadar kamuoyuna açık bilgilerin analizine dayanan araştırmaya göre dünya çapında yaklaşık 7 milyar 400 milyon doz aşı rezerve edilmiş durumda. Aşıların çoğunda bir kişiye iki doz yapılması gerektiği için bu miktar, 3 milyar 700 milyon insanın aşılanabilmesi anlamına geliyor

KANADA KİŞİ BAŞINA DÖRT DOZU GÜVENCEYE ALDI

Araştırmada zengin ülkelerden Kanada’nın kişi başına dört dozu güvenceye aldığı, ABD’nin her vatandaşı aşılamaya yetecek miktarda rezerv yaptığı, diğer zengin ülkelerin de tüm nüfusa yetecek aşı dozlarını garantilediği belirtildi.

Ayrıca bazı aşıların aşırı düşük sıcaklıklarda depolanması zorunluluğunun daha yoksul ülkelere ek yük getireceğine dikkat çekildi.