Dünya Kupası işçi ölümlerinin gölgesinde! Bir işçi daha hayatını kaybetti…

Yayın tarihi: 9 Aralık 2022 Cuma 12:33 pm - Güncelleme: 9 Aralık 2022 Cuma 12:33 pm

2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’da bir işçi, organizasyon için kullanılan otelde meydana gelen olayda öldü.

Katar ödenmeyen ücretlerini isteyen göçmen işçileri sınır dışı etti

Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda Alex isimli Filipinli bir göçmen işçinin, Suudi Arabistan Milli Takımı tarafından kullanılan The Sealine Beach Resort’ta meydana gelen bir olayda hayatını kaybettiği belirtildi. Futbolun yönetim organı FIFA üzücü olayı doğruladı. İşçinin emniyet kemeri olmadan otelin otoparkındaki ışıkları tamir ederken düşerek hayatını kaybettiği belirtildi.

Katarlı bir hükümet yetkilisi yaptığı açıklamada, “Soruşturmada güvenlik protokollerine uyulmadığı sonucuna varılırsa, şirket yasal işlem ve ağır mali cezalara tabi olacak. Bir işçinin yaralanması, hayatını kaybetmesi veya bir işverenin maaşını ödeyememesi durumunda İşçi Destekleme ve Sigorta Fonu aracılığıyla tazminat ödenir” ifadelerini kullandı.

Katar, 200 milyar dolar değerindeki stadyumlar, metro hatları ve diğer altyapı çalışmalarında çalışan göçmen işçilerin koşulları konusunda yoğun bir eleştiriye tabi tutuldu. Organizasyonda üst düzey bir yetkili olan Hassan al-Thawadi, turnuvanın inşaatı sırasında ölen işçi sayısını 400 ile 500 arasında olarak verdi.

Katar Dünya Kupası CEO’su Nasser Al Khater ise, “ölümün hayatın doğal bir parçası” olduğunu belirtti.

GIANNI INFATINO’YA ÇAĞRI!

Öte yandan aktivizm grubu, FIFA Başkanı Gianni Infantino’yu 725 bin kişi için yaklaşık 440 milyon dolarlık bir tazminat fonu oluşturmaya davet etti. Grup ayrıca İsviçre’de Infantino’yu protesto etti.

Sözcü Andy Legon, Infantino hakkında şunları söyledi:

“Infantino’un ailesi aslında buraya göçmen işçi olarak taşınmıştı. Bu yüzden onun bu Dünya Kupası’nda hayatını kaybeden birçok göçmen işçiye tazminat ödemesi gerektiğini hatırlatmasını umuyoruz”

Eylem Grubu, FIFA’nın göçmen işçiler için fon toplamasını talep ediyor.