DTK’ya düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlardan 5’i tutuklandı

Yayın tarihi: 24 Kasım 2020 Salı 10:07 am - Güncelleme: 24 Kasım 2020 Salı 10:07 am

Diyarbakır’da aralarında Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp ve Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Üyesi Haknas Sadak’ın da olduğu beş kişi tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturmasında gözaltına alınan 75 kişiden 5’i tutuklandı.

Tutuklananlar arasında Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp ve Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Diyarbakır Şube Üyesi Haknas Sadak da var.

TTB VE ŞPO, ÇAĞRIDA BULUNDU

Türk Tabipleri Birliği ve Diyarbakır Tabip Odası Twitter hesaplarından “Dr. Şeyhmus Gökalp için acil özgürlük çağrısı! TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp tutuklandı. İyi hekimlik değerlerini savunmak suç değildir” mesajlarını paylaştı.

Şehir Plancılar Odası Diyarbakır Şubesi “Şube üyemiz Haknas Sadak hukuksuz bir şekilde tutuklanmıştır. Bu hukuksuz ve anti-demokratik uygulamaların son bulup, tutuklanan meslektaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” derken Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi de “Herhangi bir kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmamasına rağmen haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklanan üyemiz Haknas Sadak’ın yanındayız. Keyfi tutuklamalara son, Haknas Sadak’a özgürlük!” dedi.

Diyarbakır’da 20 Kasım’da avukat ve sivil toplum temsilcileri sabah ev baskınları ile gözaltına alınmıştı. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre 21 avukat aynı gün, biri avukat 8 kişi Cumartesi günü emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Operasyonun yapıldığı gün Adıyaman’da gözaltına alınan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şube Başkanı Bülent Temel getirildiği Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan 45 kişi öğlen saatlerinde adliyeye sevk edildi. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla savcılığa sevk edilen 45 kişiden 13’ü tutuklama istemiyle Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Tutuklamaya sevk edilen 13 kişiden Yılmaz Kan, ŞPO Diyarbakır Üyesi Haknas Sadak, Diyaiddin Noyan, İrfan Kanğal ve Türk Tabipler Birliği Onur Üyesi Şeyhmus Gökalp “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı.