Dövizde faiz dikişi tutmadı! Türk lirasındaki kan kaybı tekrar hızlandı

Yayın tarihi: 14 Eylül 2023 Perşembe 10:12 am - Güncelleme: 14 Eylül 2023 Perşembe 10:12 am

Merkez Bankası’nın arka arkaya faiz artırımları döviz kurlarının ateşini söndürmeye yetmedi. Dolar kuru 14 Eylül Perşembe gününe 27 lira sınırına dayanarak başladı. Euro ise faiz kararı öncesi bulunduğu seviye olan 29 lirayı aştı.

Türk lirasının döviz kurları karşısında erimesini frenlemek isteyen AKP iktidarı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi hazinenin arka kapısından döviz satışları yaparak  dolar ve euro kurlarının hızlı yükselmesini engellemeye çalıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından serbest bırakılan döviz kurları hızlı bir artış göstererek dolar 27 liraya euro ise 29 liraya kadar yükselerek rekor seviyeleri test etti.

Selçuk Geçer faiz kararını TELE1’e anlattı! “Hiçbir önemi yok”

Seçimlerin ardından değişen kabinede ekonomideki yol haritası da sil baştan yazıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘nas’ inadı rafa kalktı ve arka arkaya yapılan faiz indirimleri son buldu. Başını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın çektiği ekonomi yönetimi seçim sonrası 3 kere arka arkaya şahin faiz artırımları yaptı. Seçim öncesi yüzde 8.5 olan faiz yüzde 25’e fırladı. Ağustos ayında yapılan faiz artırımı piyasayı şaşırtmış ve döviz kurlarında düşüşe neden olmuştu. Ağustos ayında yapılan faiz artırımı öncesi 27 lira bandında olan dolar kuru faiz kararının ardından 25 liraya euro kuru ise 29 liradan 27 liraya kadar geriledi ancak bu çok uzun sürmedi. 14 Eylül Perşembe günü dolar yeniden faiz kararı öncesi bulunduğu seviyeye, 27 lira bandına dayandı. Euro kuru ise günün ilk saatlerinde 29 lirayı aştı.

Güncel döviz kurları:

Euro: 28.95 lira
Dolar: 26.95 lira