Dört bölge Rusya’ya katılmıştı! Ukrayna’dan jet NATO hamlesi

Yayın tarihi: 30 Eylül 2022 Cuma 5:24 pm - Güncelleme: 1 Ekim 2022 Cumartesi 7:35 pm

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dört bölgenin Rusya’ya katılmasının ardından NATO üyeliği için resmi başvuru yaptıklarını açıkladı.

Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporija’nın referandumla Rusya’ya katılma kararı alması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu kararı tanıyan kararnameyi imzalamasının ardınan Ukrayna’dan jet hızıyla NATO hamlesi geldi.

“YENİ BAŞKANLA GÖRÜŞECEĞİZ”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO’ya üyelik için resmi başvuru yaptıklarını açıkladı.

Volodimir Zelenski konuyla ilgili olarak, “Ukrayna hızlı bir şekilde NATO üyeliğine başvuruyor. Ukrayna, Putin Rusya’nın devlet başkanı olduğu sürece Rusya ile herhangi bir müzakere yapmayacak. Yeni başkanla görüşeceğiz” şeklinde konuştu.

“NATO BU SAVAŞIN BİR PARÇASI DEĞİL”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den Ukrayna’nın üyelik başvurusuna yanıt geldi. Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın başvurusunun “henüz kabul edilmesinin mümkün olmadığını” söyledi.

Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’ya desteğinin süreceğini ve NATO üyesi ülkelerin Ukrayna’nın üyeliğini desteklediğini savunarak şunları söyledi:

“Ukrayna’nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır. NATO, bu savaşın bir parçası değil. Rusya’nın ilhak hamlesi zayıflık göstergesi. Bizim Ukrayna’ya desteğimiz devam edecek. İlhakı kesinlikle tanımıyoruz. Bu ilhak olayı, savaşın başından bu yana meydana gelen en ciddi gelişme. NATO üyeleri, Ukrayna’nın NATO üyeliğini destekliyor. Üyelik için 30 ülkenin de onay vermesi gerekiyor. Şu an önceliğimiz, Ukrayna’ya ihtiyacı olan desteği sağlamak. Ukrayna’nın üyeliğini kabul etmemiz henüz mümkün değil.”

Putin’den dört bölge açıklaması