Doğum izni ve askerlik borçlanması için ‘geçici madde’ teklifi

Yayın tarihi: 30 Aralık 2022 Cuma 3:01 pm - Güncelleme: 30 Aralık 2022 Cuma 3:02 pm

Sosyal Sigortalar Kanunu’na geçici madde eklenerek, askerlik ve doğum izninde geçen sürelerin borçlanma yoluyla sigortalılıktan sayılması ve ortaya çıkan kamu alacağından bir defaya mahsus vazgeçilmesi hakkında kanun teklifi verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, sigortalı çalışanların askerlikte geçen sürelerinin veya ücretsiz doğum izninde geçen sürenin borçlanma yoluyla sigortalılıktan sayılması için ortaya çıkan kamu alacağının bir kereye mahsus olmak üzere ilgililerden tahsil edilmemesini öngören kanun teklifi hazırladı.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 41. maddesinde “Sigortalıların Borçlanabilecekleri süreler” bölümünde hangi durumlarda geçen sürenin borçlanma yoluyla sigortalılıktan sayılabileceğini belirten Bekaroğlu, Kanuna geçici madde ekleyerek; doğum izni veya analık izni ile er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay, yedek astsubay okulunda geçen sürelerini borçlanma yoluyla sigortalılıktan saydıranlara 31.01.2023 tarihine kadar müracaat etmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere borçlarının affedilmesini istedi.

EYT düzenlemesi e-Devlet’i kilitledi

“ÖDENMESİ İMKANSIZ BOYUTLAR”

Bekaroğlu, asgari ücretin yükseltilmesi sonrasında doğum borçlanmasında bir çocuk için 720 günlük borçlanma tutarının 76.861 TL’ye, askerlik borçlanmasının ise 12 aylık tutar için 38.430 TL’ye, 18 aylık için ise 57.465 TL’ye yükseldiğini belirtti. Bekaroğlu, dar gelirli vatandaşlar için bu tutarların ödenmesi imkansız boyutlara ulaştığını aktardı.

“BORÇLANMA TUTARLARI DAR GELİRLİLER İÇİN ÇOK YÜKSEK”

Bekaroğlu “Türkiye’de çok çocukluluğun bizzat Cumhurbaşkanı tarafından teşvik edildiği bir dönemde ücretsiz doğum ve analık izni sürecinde işgücüne katılımdan yoksun kalanlara, mecburi askerlik görevlerini yerine getirdikleri için istem dışı işten ayrılanlara bu süreler için borçlanarak prim ödeme mecburiyeti getirilmesi günümüz koşullarında hakkaniyet koşullarına uymamaktadır” dedi.

Bilgin: EYT’lilerin maaşlarında kesinti olmayacak

“YOKSULLAR İÇİN DE BİR KEZ AF ÇIKARILMALI”

Kanun teklifinin gerekçesinde Bekaroğlu, AKP iktidarının 20 yıllık döneminde kamu alacaklarını ilgilendiren çok sayıda affın çıktığını, 8 adet Varlık Barışı Kanunu’nun çıkartılıp uygulandığını, 8 adet imar barışının yürürlüğe konulduğu bir dönemde yüksek meblağa ulaşan askerlik ve doğum borçlanması prim ödemelerinin dar gelirli kesimden talep edilmesinin adaletli olmadığını ifade etti.

Bekaroğlu, “AK Parti hükümetlerinin uyguladığı yanlış ekonomi politikaları sonucunda ağır enflasyon oranları karşısında yaşam koşulları gittikçe kötüleşen sabit ve dar gelirli vatandaşlara bazı göstergelerdeki artış nedeniyle ilave bir yük getirilmesi kabul edilemez” dedi.

GEÇİCİ MADDE

Bekaroğlu’nun Sosyal Sigortalar Kanunu’na eklenmesini teklif ettiği geçici madde şöyle:

“Geçici Madde: Bu kanuna göre sigortalı sayılanların 31.01.2023 tarihine kadar kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları şartıyla, kanunun 41.maddesinin 1. fıkrasının a bendinde yer alan  ‘ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri’, ile b bendinde yer alan ‘Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay, yedek astsubay okulunda geçen süreleri’ ile ilgili borçlanma hükümlerinin uygulanması sonucunda kanunun 82. maddesi hükümlerinin tatbiki ile hesaplanacak borçlanma tutarı bir defaya mahsus olarak ilgililerden tahsil edilmez. Bu süreler ilgililerin sigortalılıklarına sayılır. Söz konusu uygulama sonucu Sosyal Güvenlik Kurumunca hesaplanan tutarlar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılır. Bu konudaki usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından müştereken tespit olunur”