Dışişleri’nden konsolosluklara ‘bayrak’ notası! Yarıya indirmediler

Yayın tarihi: 19 Ekim 2023 Perşembe 7:22 pm - Güncelleme: 19 Ekim 2023 Perşembe 7:22 pm

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki yabancı misyonlara nota göndererek, İsrail‘in Gazze’deki kanlı saldırısı sonrası ilan edilen üç günlük milli yas kapsamında, Türkiye’de ve Türkiye’nin dış temsilciliklerindeki bayrakların yarıya çekileceğini bildirdi. Almanya, İtalya, İsveç, Birleşik Krallık ve Rusya’nın Ankara’daki Büyükelçilikleri bayraklarını indirmezken, ABD’nin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri bayrağını yarıya indirdi.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in 17 Ekim 2023 tarihinde Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne saldırısı sonucu çok sayıda can kaybı dolayısıyla ilan edilen üç günlük milli yas ile ilgili Türkiye’nin dış temsilcilikleri ve Türkiye’deki yabancı temsilciliklere bir nota (diplomatik yazışma) yolladı. Gönderilen notada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçilikler ile Uluslararası Kuruluşların Temsilciliklerine saygılarını sunar ve İsrail tarafından sivillere yönelik olarak gerçekleştirilen ve son olarak 17 Ekim 2023 tarihinde bir hastaneye yapılan saldırılar sonucunda hayatını kaybeden ve yaralananlardan dolayı Filistin halkının acılarını paylaşmak maksadıyla Türkiye’de üç gün süreyle milli yas ilan edildiğini, bu çerçevede Türkiye’de ve Türkiye’nin dış temsilciliklerindeki bayrakların 21 Ekim 2023 Cumartesi günü hün batımına kadar yarıya çekileceğini bildirir.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, bu vesileyle Büyükelçilikler ile Uluslararası Kuruluşların Temsilciliklerine en derin saygılarını yineler”

İsrail-Hamas savaşında 13. gün! Mısır sınırı açacak, Biden cuma gününe işaret etti

DIŞİŞLERİ’NİN NOTSAINDA ‘BLİNÇLİ MUĞLAKLIK’

Dışişleri Bakanlığı’nın notasındaki muğlaklığın bilinçli olduğunu doğrulayan üst düzey bir yetkili, “diplomatik nezaket gereği Türkiye’deki temsilciliklerden doğrudan bayraklarını yarıya indirmelerinin istenemeyeceğini” belirtti.

AB ÜLKELERİ NAYRAKLARINI AYRIYA İNDİRMEDİ

Çok sayıda Avrupa Birliği (AB) ülkesi de bayraklarını yarıya indirmedi. AB Türkiye Delegasyonu sadece Türk bayrağını yarıya indirirken, AB bayrağını gönderde tuttu. Bayraklarını yarıya indirmeyen AB üyesi ülkeleri arasında, Avusturya, Belçika, Almanya, İtalya, İsveç, Polonya, Yunanistan ve Slovakya’nın da yer aldığını görüntüledi. Bu ülkelerle birlikte Birleşik Krallık, Rusya ve Pakistan Ankara Büyükelçilikleri de bayraklarını yarıya indirmedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından bugün sabah yapılan paylaşımda, “ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Temsilciliği olarak elim bir şekilde yaşamını yitiren masum insanların yasını Türk halkı ve tüm dünya ile birlikte tutuyoruz” ifadelerine yer verildi. Ancak Ankara 17 Ekim’de Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yapılan saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarken, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti esnasında yaptığı açıklamada “Saldırıyı diğer taraf yapmış gibi görünüyor, siz değil” demişti.