İsrail-Hamas savaşında 13. gün! Mısır sınırı açacak, Biden cuma gününe işaret etti

Yayın tarihi: 19 Ekim 2023 Perşembe 6:16 am - Güncelleme: 20 Ekim 2023 Cuma 12:48 am

Hamas-İsrail savaşı 13. gününde. Karşılıklı saldırılarda 3 bin 785 Gazzeli, bin 405 İsrailli öldü. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 20 TIR’a kadar kadar yardımın Gazze’ye girmesine izin vereceklerini duyururken, Biden yardımların cuma günü ulaşabileceğini ifade etti. Kara harekatı için de hazırlıkların bittiği belirtildi.

Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli operasyonun ardından başlayan savaş 13. gününe girdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın “destek” için İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretteki temaslarının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 20 TIR’a kadar kadar yardımın Refah Sınır Kapısı’ndan abluka altındaki Gazze’ye girmesine izin vereceklerini duyurdu. Biden, yardımların cuma günü itibariyle Gazze Şeridi’ne ulaşmaya başlayabileceğini ifade etti. İsrail, yardımlar Hamas’a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı.

Öte yandan, insanların Refah üzerinden Gazze’den çıkabilmesi için bir formülden söz edilmedi. Biden, “İnsanları oradan çıkaracağız, ama şu anda detaya girmeyeceğim” dedi.

Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafından birçok insan beklerken, Mısır tarafında ise yardım dolu tırlar sıraya girdi.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak’ın perşembe günü sabah saatlerinde İsrail’e vardı. Biden’dan sonra ülkeye giden Sunak, mevkidaşı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü.

Dünyada salı günü Gazze’deki El Ehli Baptist Hastanesi’ne yapılan saldırının yankıları sürüyor. Hamas saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail de Gazze’deki ikinci en büyük militan grup İslami Cihad’ı sorumlu tutuyor. İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

Hastane saldırısını kabul etmeyen İsrail ‘kanıt’ diyerek video yayınladı

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

00:42 | MISIR, REFAH SINIR KAPISI’NDAKİ BARİYERLERİ KALDIRMAYA BAŞLADI

Mısır, yarın Gazze’ye gidecek olan insani yardım tırları için Refah Sınır Kapısı’ndaki beton bariyerleri kaldırmaya başladı.

23:44 | IRAK’TA ABD ÜSSÜNE SALDIRI

Irak’ın Anbar kenti yakınlarında yer alan ve ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad Askeri Üssü’ne roketli ve dronlu saldırı düzenlendi. Son saldırı ile Irak ABD askerlerinin bulunduğu üsler son 24 saatte 3’üncü kez hedef alınmış oldu.

Güvenlik kaynakları, üssün içinde çok sayıda patlama sesi duyulduğunu öne sürerek, saldırıların can kaybı olup olmadığının henüz bilinmediğini ifade etti.

23:03 | USS CARNEY YEMEN’DEN FIRLATILAN 3 FÜZE VE 8 İHA’YI VURDU

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, Kızıldeniz’de konuşlu ABD Donanmasına ait USS Carney’nin Yemen’den fırlatılan 3 füzeyi ve yaklaşık 8 insansız hava aracını vurduğunu belirterek, füzelerin ve insansız hava araçlarının potansiyel olarak İsrail’deki hedeflere doğru fırlatıldığını aktardı.

23:01 | AKSA ŞEHİTLER HASTANESİ’NDE İLAÇ, TIBBİ MALZEME VE AKARYAKIT TÜKENDİ

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, 13 gündür devam eden savaş nedeniyle Aksa Şehitler Hastanesi’nde ilaç, tıbbi sarf malzemesi ve akaryakıt stoklarının tükendiğini bildirdi.

22:46 | REFAH SINIR KAPISI’NA BM BAYRAĞI

Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılacağı Refah Sınır Kapısı’ndan geçen yardımların Birleşmiş Milletler (BM) tarafından denetleneceği ve Refah Sınır Kapısı’nda göndere BM bayrağı çekileceği kaydedildi.

Refah Sınır Kapısı’ndan geçen yardımların sivillere verilmesi ve silahlı gruplar tarafından kullanılmaması için Mısır ve Filistin Kızılayı’nın denetlemeye yardım edeceği açıklandı.

Ayrıca açıklamada, yakıt sıkıntısının çok sayıda hastanenin kapatmasına neden olduğu dikkat çekilerek, Gazze Şeridi’ne yakıt girişi konusunda da İsrail ile müzakerelerin devam ettiği belirtildi.

20:17 | DSÖ’DEN “HAZIRIZ, REFAH SINIR KAPISI’NIN AÇILMASINI BEKLİYORUZ” MESAJI

Dünya Sağlık Örgütü, insani yardım tırlarının ‘yüklü ve yola çıkmaya hazır’ olduğunu ve Refah Sınır Kapısı’nın açılmasını beklediklerini söyledi.

18:44 | ATEŞKES ÇAĞRISI YAPAN BM’DEN ‘BAĞIMSIZ FİLİSTİN ÇIKIŞI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze için acil insani ateşkes çağrısı yaptı. Guterres, “Bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan, hiçbir çözüm mümkün değildir” dedi

18:24 | İSRAİL, NUR ŞEMS MÜLTECİ KAMPI’NI BASTI

İsrail güçlerinin, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde yer alan Nur Şems Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında 8 Filistinli hayatını kaybetti, 10 İsrail polisi de yaralandı.

15.30 | SUNAK VE NETANYAHU’DAN ORTAK AÇIKLAMA

Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün Kudüs’te bir araya geldi. Sunak ve Netanyahu, yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İsrail Başbakanı Netanyahu, “Burada iki güç var. Biri İran’ın başını çektiği ve Orta Doğu’yu Orta Çağ’a geri döndürmek isteyen şeytani bir güç. Diğeri ise ilerleme ve insanlığın gücü” dedi. Sunak ise Hamas’ın “gezegendeki en kötü canavar” olduğunu söyledi.

15:28 |İSRAİL HAMAS’IN ELİNDEKİ REHİNE SAYISINI AÇIKLADI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 203 İsraillinin Hamas tarafından tutulduğunun tespit edildiğini duyurdu.

Melih Gökçek’in ‘çürüyen İsrail’ paylaşımı İdlib’ten çıktı

14:40 | HAN YUNUS HASTANESİ YAKINI VURULDU

Han Yunus’ta bir eve düzenlenen saldırıda en az 4 Filistinli hayatını kaybetti. Ölen ve yaralananlar arasında çocuklar da var.

 13:25 |LÜBNAN HİZBULLAHINDAN YENİ SALDIRI

Lübnan’daki Hizbullah, ülkenin güney sınırındaki İsrail’e yönelik bazı saldırılar gerçekleştirildiğini duyurdu.

Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen TV’nin internet sitesinde paylaşılan açıklamada, İsrail sınırındaki El-Malikiyye askeri noktasına roket ve hafif silahlarla saldırı düzenlendiği belirtildi. Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde de İsrail’e ait Manara yerleşim birimine de füzeyle saldırı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Haberde, İsrail’in de Lübnan’a ait Meys el Cebel beldesinin çevresini topçu atışı ile vurarak karşılık verdiği aktarıldı.

ABD’de ‘İsrail’ istifası! “Artık bunun parçası olmak istemiyorum”

11:57 | RUSYA’DAN ‘TÜRKİYE ARABULUCULUĞU’ AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Türkiye’nin İsrail-Filistin çatışmasının taraflarına garantör ülkeler oluşturma formülünü müzakereye ve değerlendirmeye hazırız.

10:34 | İSRAİL, LÜBNAN SINIRINDA HİZBULLAH’I VURDU

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’dan sınırın İsrail tarafına dün atışlar yapıldığı belirtildi. Bu atışlara karşılık İsrail ordusunun Hizbullah mevzilerini vurduğu, hedefler arasında Hizbullah’a ait bir gözlem noktasının da bulunduğu kaydedildi. Öte yandan Lübnan’daki Hizbullah da İsrail ile yaşanan çatışmalarda 2 üyesinin daha öldüğünü açıkladı.

10:11 | 100 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

İsrail güçleri, Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde aralarında eski milletvekilleri ile Hamas yetkililerinin de olduğu 100 Filistinliyi gözaltına aldı.

09:26 |İSRAİL ORDUSUNDA ÖLEN ASKER SAYISI 306’YA YÜKSELDİ

İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 306’ya ulaştı. İsrail ordusundan konuya dair açıklama yapıldı. Açıklamada, 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda ölen askerlerin sayısının 306’ya yükseldiği belirtildi.

07:10 | BATI ŞERİA’DA GECE BOYU BASKIN DÜZENLENDİ

Filistin haber ajansı WAFA’da geçen haberlere göre, Batı Şeria’da Ramallah ve batısındaki Budrus ve Kıbya köyleri, Naleyn beldesi, Tulkerem kentinin doğusundaki Nur Şems Mülteci Kampı, Beyt Lahim kentinin güneyindeki Dehişe Mülteci Kampı, Batı Şeria’nın kuzeyinde Tubas kentinin doğu girişindeki semtler, Nablus, El-Halil ve Kalkıliye kentleri İsrail askerleri tarafından çeşitli baskınlara maruz kaldı.