Dikkat! Dolandırıcılar kopyaladı: e-Devlet gibi site…

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2023 Salı 2:00 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2023 Salı 2:01 pm

Dolandırıcılar e-Devlet’in görüntüsünü tıpatıp kopyalayıp siteler açıyor. Yeni tuzak davalık oldu.

Sosyal medya fenomeni Mahsun Karaca dolandırıcıların yeni tuzağı ifşa etti. Buna göre isim ve soyisimle gelen dolandırıcılık mesajları “Sayın ………… 7258. sayılı dosyanız af kapsamında hukuk büromuza intikal etmiştir. Detaylı bilgi için arayınız” içeriğiyle geliyor ve mesajın sonunda e-Devlet ve UYAP’a birebir benzeyen sitelerin adresi bırakılıyor. Bırakılan site adresine tıklayan kullanıcılar bir banka IBAN adresi ile karşılaşıyor ve yanına ödenecek miktar yazılıyor. Dolandırıcıların tuzağına düşen kullanıcılar borçlarını ödemek adına yazılan banka IBAN adresine istenilen miktarı havale yoluyla gönderebiliyorlar.

‘ÇOK PROFESYONEL HAZIRLANMIŞ’

Kendisine sık sık bu tür mesajların gönderilen 29 yaşındaki M.A.A., Patronlar Dünyası’na yaptığı açıklamada “Sık sık bu mesajlar geliyor. Biz dolandırıcılık olduğunu anlayıp tuzağa düşmüyoruz. Ama siteler o kadar profesyonel hazırlanmış ki tıpkı e-Devlet’e benziyor. Başkaları buna kanıp tuzağa düşebilir” ifadelerini kullandı.

Veri sızıntısı skandalı! 85 milyonun e-Devlet bilgileri çalındı

‘YÖNTEMLER GELİŞTİRİLİYOR’

Konuyla ilgili Avukat Burakhan Çalışkan ise “Bu ve benzeri dolandırıcılık yöntemlerini son zamanlarda sık görmeye başladık. Yakın zamana kadar ekseriyetle “müvekkilimize şu icra dosyasından borcunuz bulunmakta, ödeme yapmazsanız borcunuz artacaktır” ya da “ödeme yapmazsanız hakkınızda icra dosyası açılacaktır” şeklinde yöntemlerle insanlar mağdur edilirken artık bu tür yöntemlerin de deyim yerindeyse geliştirildiğini görüyoruz” dedi.

‘VATANDAŞ KENDİ BİLGİLERİNİ GÖRÜNCE İNANIYOR’

Mesaj içeriklerinde kendi bilgilerini gören vatandaşların çabuk kandığını söyleyen Çalışkan “Bilhassa e-devlet, uyap vatandaş benzeri tasarımlara sahip, sahte web siteler üzerinden vatandaşlar aldatılıyor. Dolandırıcılık suçunun meydana gelmesi için öncelikle bir hileli hareket gerekiyor ve bu yöntemlerdeki hileli hareket öncekilere nazaran daha inandırıcı. Aynı zamanda kimlik verileri çalınan vatandaşlar, muhataplarının kendileri hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olduğunu görünce daha kolay inanıyor ve e-devlet şifresini, kimlik numarasını paylaşabiliyor. Bunlarla birlikte sık sık, kişi hakkında bir karar olduğunu gösteren sahte mahkeme evrakı oluşturulduğunu da görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BAĞLANTIYA TIKLANMAMALI…’

Çalışkan “Bu tür mağduriyetler yaşayan insanlar haklarını genellikle cumhuriyet savcılıklarında arama yoluna gidiyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında binlerce bu türden soruşturma dosyası olduğunu söyleyebilirim. Bu dosyaların temel probleminin dolandırıcının kimlik tespiti ve ifadesine başvurulması noktasında olduğunu söyleyebilirim. Bu yönde bir mesaj yahut aramayla karşılaşanların yapması gerekenler ise şunlar; Öncelikle sakin kalarak ani davranışlarda bulunmamak gerekir.  Kesinlikle verilen bağlantıya tıklamamalı, tıklanmışsa da bilgi girişi yapılmamalı. Şayet bir şüphe var ise, e-devlet ve vatandaş uyap’a Google üzerinden giriş yapılarak kontroller sağlanmalı. Dolandırıcılık ile karşılaşıldığı anlaşıldığında mağduriyet olsun olmasın bu site, hesap ve kullanıcılar gerekli mercilere şikâyet edilmeli. (Sosyal medya platformları, CİMER, Cumhuriyet Başsavcılıkları vb.)” dedi.