Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi’ne erişim engellendi

Yayın tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe 10:10 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2022 Cuma 8:34 am

Erdoğan’ın,”Benim ülkemde fikrinden ötürü cezaevinde olan yok” dediği gün Deutsche Welle ve Amerika’nın Sesi adlı haber sitelerine mahkeme kararıyla Türkiye’den erişime engelllendi.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, Almanya’nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW) ile ABD merkezli Amerikanın Sesi adlı haber sitelerini ‘internet yayın lisansı’ almadıkları gerekçesiyle erişime kapattı.

Erdoğan: Benim ülkemde fikrinden ötürü cezaevinde olan yok

Siber hukuk uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararları Twitter hesabından “sansür” diyerek şu ifadelerle duyurdu: “Deutsche Welle (http://dw.com) haber sitesine, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 30/06/2022 tarih ve 2022/7978 D.İş sayılı kararıyla erişim engellenmiş. Amerikanın Sesi (http://amerikaninsesi.com) haber sitesine, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 30/06/2022 tarih ve 2022/7982 D.İş sayılı kararıyla erişim engellenmiş.”

RTÜK üyesi Taşçı: VoA ve DW Türkçe’ye erişim mümkün olmayacak

VOA TÜRKÇE RTÜK UYARISINI İŞARET ETTİ

Erişim engeli kararının ardından Amerikanın Sesi, “İnternet içeriklerine erişim engeli yaşandığı zaman Voice of America’yla (VOA) anlaşmaları da olan “Psiphon” ve “nthLink” program ve uygulamalarını kullanarak sansür ve engellemeleri aşıp internette istediğiniz içeriğe erişebilirsiniz” açıklamasında bulundu.

VOA Türkçe, sosyal medya hesabından erişim engeliyle ilgili, şu bilgileri aktardı: “RTÜK’ün 9 Şubat’taki kararı doğrultusunda görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmamaları gerekçesiyle VOA Türkçe ve DW Türkçe’ye erişim engelleme kararı Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin bugünkü kararıyla hayata geçirildi.”

RTÜK ÜYESİ TAŞÇI’DAN TEPKİ

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı da kararı sosyal medya hesabından “Lisans başvurusu yapmayan DW Türkçe ve Amerika’nın Sesi’nin erişimi RTÜK Başkanlığının istemi üzerine Ankara Sulh Ceza Hakimliğince engellendi. İşte basın özgürlüğü ve ileri demokrasi!” diye duyurdu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Şubat ayında Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti. RTÜK, Amerika’nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews haber sitelerine lisans için 72 saat tanımış, lisans başvurusunda bulunmayanların ise erişimlerinin engelleneceğini söylemişti.

VOA ve DW’den RTÜK’e lisans resti

‘NATO GÖRÜŞMELERİNDEN HEMEN SONRA OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ’

Erişim engelini Gerçek Gündem’e değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz kararın şubat ayından beri beklendiğini söyledi. Akdeniz “Neden bu kadar zaman geciktiğini bilmemekle birlikte ABD Başkanı Joe Biden ile ve NATO görüşmelerinin hemen arkasından gelmiş olması düşündürücü olmakla birlite bu durum yalnızca sansür olarak tanımlanabilir” dedi. Akdeniz, Meclis’te görüşülmesine ara verilen ‘sansür yasası’na da atıf yaparak bu hamlenin pek de şaşırtıcı olmadığını dile getirdi.

‘EURONEWS İÇİN SÖZ KONUSU DEĞİL’

RTÜK’ün lisans şartı koştuğu haber sitelerinden bir tanesi de Euronews’ti. Şu an Euronews’e herhangi bir erişim sorunu yaşanmazken Akdeniz bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Euronews audiovisual yayınını kaldırdı Türkiye’den. Bu yüzden engellenmesi söz konusu değil.”

‘SİYASİ SANSÜR’

Türkiye’de 500 binin üzerinde sitenin engelli olduğunu hatırlatan Akdeniz, “Bu Türkiye’nin dış ilişkilerini etkileyecek. Bunu basit bir lisans meselesi olarak değerlendiremeyiz. Burada siyasi bir sansür söz konusu” dedi.

Deutche Welle, RTÜK’ün lisans dayatmasına rest çekti