Erdoğan: Benim ülkemde fikrinden ötürü cezaevinde olan yok

Yayın tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe 5:53 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2022 Cuma 4:19 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de fikrinden dolayı cezaevinde olan hiç kimsenin olmadığını iddia etti. Erdoğan, “Benim ülkemde cezai bir durum olmadıkça gazeteci kalemşor fikir bunlardan cezaevlerinde olanlar yok. hepsi bunların sadece dezenformasyon” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Zirvesi’nin bitiminde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, FreedomHouse muhabirinin Türkiye’nin birçok listeye göre en fazla gazeteci tutuklayan ülke olarak göründüğünü belirterek, “Sizin liderliğinizdeki Türkiye NATOya uygun bir ülke mi” sorusunu yöneltti. Erdoğan şöyle yanıt verdi:

“Kendisini sorgulaması lazım. Bunlar öncelikle Türkiye’de 40 yılda 40 bin vatandaşımız öldürüldü. Diyarbakır anneleri bin 100 gündür HDP kapısının önünde bekliyor. Bu anneler 12 13 yaşında çocukları kaçırılanlar. Önce Freedom House gelsin onları ziyaret etsinler. Bu evlatları kaçıran HDP’liler YPG’liler PKK’lılar bunu özgürlük adına mı yapıyorlar. Bu özgürlük tanımını bir kere iyi bileceğiz. Benim özgürlük alanım sizin özgürlük alanınıza kadardır . Benim özgürlük alanımda sizinkine kadardır. Ama Türkiye’de bir kandil gerçeği var. Bu gerçekte 13-14 yaşında kız çocukları dağlara kaçırılıyor. Bu çocuklara boyları kadar silahlarla eğitim yapılıyor. Acaba bunu Fredom House biliyor mu?”

Muhabirin hapse atılan gazetecileri ne olacağını sormasının ardından Erdoğan şu cevabı verdi:

“Benim ülkemde cezai bir durum olmadıkça gazeteci, kalemşor fikir cezaevlerinde olanlar yok. Hepsi bunların sadece dezenformasyon. Bunları da biz yutmayız”

“MUHALEFETE DÖNÜNCE ANLATIRIZ”

Erdoğan, bir gazetecinin İsveç ve Finlandiya ile imzalanan ortak mutabakata muhalefetin ‘geri adım’ ve ‘taviz’ olarak yorumlaması hakkındaki sorusuna şöyle yanıt verdi: 

“Taviz neresindeymiş? Muhalefet hiçbir zaman olması gerekeni veya doğrusunu söylemez. Türkiye muhalefeti böyledir. Bütün belgeler ortaya konuluyor. Şu an itibarıyla bizim buradaki tavrımız ilgi uyandırdığı gibi bütün liderler noktasında takdirle karşılandı. Bizler de terörle mücadelemizin Türkiye dışındaki ayaklarını belgelerle kendilerine takdim ettik. Ki ordan izledikten sonra bu işi daha iyi anlayacaklar. Terörist yanlıları ciddi manada çılgındalar. Ama ne yazık ki bizim iç muhalefet bu işlerden pek memnun değil. Onlara da dönünce anlatırız”

BIDEN YANITI: DÜNDÜR DÜNDÜR BUGÜN BUGÜNDÜR

Erdoğan’ın “Sayın Biden daha önce sizi kızdıracak sözler söyledi. Şimdi ise arkadaş gibisiniz. Ne değişti?” sorusuna yanıtı ise şu oldu:

“Siyasette böyle bir şey olur mu? Siyasette dün dündür bugün bugündür. Bunu bu şekilde bilmemiz lazım. 24 saatte siyasette çok şey değişir. Ve bu anlayışla da siyaseti yürüteceğiz ve dimdik duracağız. Türkiye Amerika ilişkiler çok çok eski. Ben başbakan olmadan önce sayın Bush ile süreç başlattım. Ve o günden bugüne gelen bir sürecimiz var. Tabii iyi günler kötü günler oldu. Öyle ya da böyle Türkiye Amerika ilişkileri yolunda devam etti. Okey”

UKRAYNA’YA DESTEĞİMİZ TAM

Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtlamadan önce Ukrayna’ya karşı Türkiye’nin desteğinin ‘tam’ olduğunu ifade etti. Erdoğan şunları dile getirdi:

“Ukrayna’daki savaşın başlamasının ardından biri video telekonferans, biri de Brüksel’de düzenlenen toplantı olmak üzere liderler düzeyinde bu yıl üçüncü kez bir araya geldik. Madrid Zirvesi gelinen noktayı tahlil etmemiz ve geleceğe yönelik bir vizyon oluşturmamız için önemli bir fırsat oluşturdu. İttifakımızın Ukrayna’ya desteği tamdır. Fakat bu desteğimizi bir barış vizyonuyla birlikte ortaya koymalı, insani dramın, yıkımın ve gözyaşının bir an önce durdurulması için çaba göstermeliyiz. Kalıcı bir ateşkesin sağlanmasına dönük diplomatik girişimlerimizi yoğunlaştırmalıyız.”

Erdoğan NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin tanımadığı Rum kesimi lideri ile görüştü