Depremin üzerinden bir ay geçti ama hala barınaklarda yaşıyorlar

Yayın tarihi: 9 Mart 2023 Perşembe 9:21 am - Güncelleme: 9 Mart 2023 Perşembe 9:21 am

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin üzerinden bir ay geçmesine rağmen, şehir merkezlerinde barınma sorunu sürüyor. Ayrıca bazı köylerde ise hala hiç çadır yok.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir ay geçti. Ancak hâlâ birçok sorun giderilmedi. Merkezlerde su, gıda, barınma gibi sorunlar sürerken bazı köylere hâlâ çadır ulaştırılmadı. Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı 1700 nüfuslu Suçıkağı (Sakıt) köyü bu köylerden biri. Depremde çok büyük yıkım almayan köydeki tüm binalara ağır hasarlı ve acil yıkılacak raporu verildi.

SOKAKTA KALIYORLAR

Evlerine giremeyen depremzede köylüler, bir aydır sokakta kalıyor. Öte yandan şehirdeki evi yıkılan ya da ağır hasar alan bazı depremzedeler de bu köye gelince, köydeki çadır krizi had safhaya ulaştı. Birçok depremzede aile, depremden önce hayvanları için kullandığı derme çatma naylon çadırları sökerek kendilerine barınak inşa etti. Ameliyatlı, engelli, kronik hasta, yaşlı, hamile birçok depremzede ise çadır olmadığı için zor durumda. Yetkililere sesini duyuramayan köylüler adına Cumhuriyet’e konuşan Mehmet Yaşar Durukan, köye bugüne kadar yalnızca 100 çadır geldiğini söyledi. Durukan, “Bu çadırların bir kısmını Bornova Belediyesi’nden geldi” dedi.

Deprem bölgesinde bu kez hijyen alarmı!

Deprem olduğunda İstanbul’da olduğunu ancak ailesine yardım götürmek için köye gittiğini anlatan Durukan, şu ifadeleri kullandı: “İnsanlar yıkılacak raporu olan evlerine giremiyor. Çadır da olmadığı için dışarıda kalmak zorunda kalıyor. Başka yerlerdeki yıkımın boyutunu gören köylüler yaşadıklarına sevinip yardım istemeye dahi çekiniyorlar. Kendi imkânlarıyla ateş yakarak bir süre idare etmeye çalıştılar. Ancak günler ilerledikçe hastası, yaşlısı, engelli bireyi olan evlerdeki dezavantajlı insanlar çok zorlanmaya başladı. 20 güne kadar hiçbir yardım gelmedi. İnsanların çadır talebi hâlâ karşılanmadı ve karşılanmıyor da. Muhtarlıklar aracılığıyla başka yerlerden de yardım istedik. Ancak ‘biz çadırkentler kuracağız, buralara gelmek zorundasınız’ dediler. Bu insanlar köylü olduğu için herkesin hayvanı var. Köylerini bırakıp gitmek istemiyorlar. Hastası olan, engellisi olan insanlar için de çadır kentler uygun bir yaşam alanı değil. Zamanında hayvanları için kullandıkları çadırları söküp kendilerine derme çatma kalacak alan yaratmaya çalışıyorlar.”

Durukan, ailesine yardım götürürken borç aldığı 15 bin TL ile çadır satın alıp götürdüğüne de ekledi.

ARSUZ DA FARKLI DEĞİL

Hatay’ın Arsuz ilçesinde de durum farklı değil. Yurttaşlar buldukları malzemeler ile kendilerine barınmak için alan yaratmaya çalışıyor. Mahallelerin muhtarları, acil çadır ihtiyacı olduğunu ve yeterli çadır ulaştırılmadığını söyleyerek yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor.