Demirtaş: Savunmamı okuma yazması olmadan 7 çocuk yetiştiren babama Tahir ustaya ithaf ediyorum

Yayın tarihi: 2 Ocak 2024 Salı 11:16 am - Güncelleme: 2 Ocak 2024 Salı 7:01 pm

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yargılandığı Kobani Davası’nın duruşmasında savunmasına devam ediyor. Duruşmaya SEGBİS’le katılan Demirtaş, “Savunmamı okuma yazması olmadan 7 çocuk yetiştiren babama Tahir ustaya ithaf ediyorum” dedi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı Kobani Davası’nın duruşması görülüyor.

Demirtaş, duruşmaya Edirne Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Duruşma öncesi SEGBİS’le katılan avukat ve katılımcılar, babası Tahir Demirtaş’ı kaybeden Demirtaş’a başsağlığı dileğinde bulundu.

Demirtaş’ın savunması şöyle:

-Savunmamı okuma yazması olmadan alın teriyle 7 çocuk yetiştiren babama, Tahir ustaya ve bütün anne,babalara ithaf ediyorum.

-Neden bize bu kötülükler yapılıyor? Yıllardır bunları anlatıyoruz. Karmaşayı yaratan biz değiliz, ters yüz olan her şeyi yerli yerine oturtmaya çalışıyoruz. Öyle ki bu mücadele bizi demokrasi ve insan hakları uzmanı haline getirdi.

-İnsanlık doğadaki her şeyin hakimi olduğuna inandırıldı. Biz kendi etik değerlerimizi yitirdik. Kendi icat ettiğimiz kötülüğü büyüttük. Barbarlık ya da vahşilik diyoruz ya yanlış! Biz barbarken bunları yaşamıyorduk. Medeni olduğumuz için bunlar yaşanıyor.

-Sizin ve benim mensup olduğumuz devlet bizim anavatanımızı zorla işgal etmiş. Erdemlilik anlaşmasını bozan devlettir. Suçlu aranacaksa o biz değiliz. Biz bunun mağduruyuz. Bizim de hatalarımız oldu, o da hakikatin peşinden gitmeme hatasıdır.

-Yalanın üzerine kurulu bir düzen var. Din uğruna birbirini kesmeyen kalmadı. Genel merkezimizin önüne gidip sarı torba bırakan gruplara bir sorun bakalım, uğruna uğraştıkları dinin ve kimliğin ne kadar farkındalar?

-Davanın sonucu, kazananı belirlemeyecek. Biz iyiliği ve doğruluğu savunduğumuz için daha ilk günden kazandık. Bunun bir bedeli var. Bu bedeli ödemeye devam ediyoruz.

-Günü gelince mutlaka iyilik hakim gelecek. Hep denilir ya dünya iyiliğin yüzü, suyu hürmetine dönüyor. Biz de iyilik kazansın diye burada direniyoruz.

-Hepimiz yoksul çocuğu olarak okuduk; hakim, savcı, avukat olduk. Zenginlerin çocuğu hakim savcı olmaz. Babam 7 çocuğunu okuma yazma bilmemesine rağmen okuttu. Annem, bizi okutmak için gece yarısına kadar başkalarının elbiselerini dikti.

Duruşmaya 13.30’a kadar ara verildi. Duruşmaya verilen ara sonrası Demirtaş’ın savunmasına devam edildi.

Demirtaş savunmasının devamında şunları söyledi:

-Bazen Herkes Türktür, bazen sadece Türkler Türktür, bazen Kürtler Türktür, bazen Kürtler Kürttür, bazen Kürtler yoktur. Bazen bütün dünya Türktür. Duruma göre ihtiyaca göre değişen pragmatist bir Türklük tanımı yaratıldı.

-80 darbesinin asıl hedefi soldur. Kemalist devrim yaptığını iddia eden Kenan Evren Alevi köylerine camiler inşa ederek ve benzer uygulamalarla solun yerine islamcı bir anlayış yerleştirdi. Bu darbe bütün kurum kuruluşları ve zihniyeti ile devam ediyor.

-Bu fezlekelerde direniş dediğimiz her şeyin altını çizmişler. “Direniş eşittir terör.” Bizim jargonumuz farklı, tarih bilincimiz farklı, kullandığımız kavramlar farklı. Barış için direniyoruz bu savaşı bitireceğiz bunun için direneceğiz diyoruz.

-Bir fezlekede demokratik çözüm çadırları suç sayılmış. Bir halk çözüm istiyorum dei diye nasıl suçlama konusu olur? Bu sabahtan beri anlattığım trajedinin bir başka örneğidir. Ortada bir suç yok hakkı ihlal edilenler Kürtlerdir.

-Hepimiz Erdoğan’ın hayranı mı olacağız? O zaman biz biz olmayız onurumuzu kaybederiz. Kürt Sorunun bir tek çözüm yolu var, Kürdün olduğu gibi kabul edilmesi! Türk neyse o, biz Türkçe şekil vermeye çalışıyor muyuz?

-Biz kendi tarihi büyüklerimizi andık diye yargılanıyoruz. Qadı Muhammed’i andık diye suçlanıyoruz. Kürtler kutuplarda hak elde etse ona bile karşı çıkarlar. Bir iglo yapıp Kürtlerin evidir deseler Türkiye Cumhuriyeti Devleti anında kutuplara nota verir.

DURUŞMAYA YARIN DEVAM EDİLMEK ÜZERE ARA VERİLDİ

Duruşmaya yarın sabah saat 10.00’da devam etmek üzere ara verildi.

Avukatı Selahattin Demirtaş’ın babasının cenazesine neden katılmadığını açıkladı

Kaynak: TELE1