Demirtaş: Cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu söyledim gerekçesiz reddedildi

Yayın tarihi: 1 Haziran 2023 Perşembe 10:39 am - Güncelleme: 1 Haziran 2023 Perşembe 12:52 pm

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinde “taze kan” ihtiyacı olduğunu söyleyip kongre çağrısı yaptı. Demirtaş, “Gördüğüm kadarıyla halkımız da Eş Genel Başkanlar başta olmak üzere parti yönetiminden bu olgunluğu ve sorumluluğu bekliyor” dedi.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın dün sosyal medya hesabından “Aktif siyaseti bırakıyorum” sözlerinin yer aldığı kısmı paylaştığı röportajı Artı Gerçek’te yayınlandı.

Demirtaş’tan sitem ve özeleştiri! “Beni anlamaya çalışmak yerine linç etmekle uğraştılar”

“AYLAR ÖNCE BELİRTMİŞTİM”

Selahattin Demirtaş HDP Genel Merkezi’ne seçimlerden önce sonuç ne olursa olsun seçimler sona erdiğinde aktif siyaseti bırakacağını söylediğini iletti.

Demirtaş’ın açıklamalarının ardından HDP’de kongre süreci başladı

Demirtaş’ın açıklamaları şu şekilde:

“Aylar önce Genel Merkezimize, sonuçlar ne olursa olsun seçimlerden sonra aktif siyasi çalışma yürütmeyeceğimi belirtmiştim. Halen aynı düşüncedeyim. Dışarıda canla başla mücadele eden tüm yoldaşların, bu süreci özgücümüzle ve başarıyla tamamlayacağına inanıyorum ve bu konuda hepsine güveniyorum. Partimize yönelik eleştiri ve önerilerim tümüyle iyi niyetli, yapıcı ve katkı sunma amaçlıdır. Hiç kimse, eleştirilerimi HDP’yi yıpratmak için kullanmaya kalkmasın. Ben HDP’liyim ve öyle de kalmaya devam edeceğim. Bunu herkesin iyi bilmesini istiyorum.”

Ayhan Bilgen isim vermeden Selahattin Demirtaş’ı eleştirdi

“HATA HDP ÇİZGİSİNDE DEĞİL PRATİKTE”

Selahattin Demirtaş’a HDP kitlesinde HADEP dönemine yönelik bir özlemin olup olmadığı soruldu.

Demirtaş, böyle bir özlemi kendisinin de gözlemlediğini belirterek, “Evet, bence de bu anlama geliyor ama hata HDP çizgisinde değil, pratiktedir. Eleştiri HDP paradigmasına değil, yanlış uygulamalardadır. Vazgeçmemiz gereken de HDP değil eksiklerimiz, yanlışlarımızdır” cevabını verdi.

Selahattin Demirtaş aktif siyaseti bıraktı

“SEÇİM AKŞAMI DAĞINIKLIĞA ÖFKELENDİM”

Selahattin Demirtaş’a sorulan sorulardan biri de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İlk Tur Oylaması ve Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını öğrendiğinde neler hissettiği oldu.

Demirtaş, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Yeşil Sol Parti’nin daha fazla oy almasını beklediğini belirterek, “Tam olarak o sonuçları beklemiyordum. Yeşil Sol Parti’yi de Kılıçdaroğlu’nu da daha yüksek bekliyordum. Sonuçlara hem üzüldüm hem de muhalefetin seçim akşamı verdiği dağınık görüntüye öfkelendim” ifadelerini kullandı.

“KILIÇDAROĞLU KAZANDI OPERASYON YAPILDI”

Selahattin Demirtaş, 28 Mayıs günü yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tur Oylaması’nı ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazandığını fakat operasyon yapıldığını savundu.

Demirtaş, “Sonuç çok şaşırtıcı değildi. Kılıçdaroğlu seçimi kazandı aslında. Fakat başta hileler, sonra da yurt dışı oyları ve sonradan vatandaş yapılanların oyları gibi faktörler eklenince bu tarihi seçimi resmi olarak Erdoğan almış oldu. Yaşananların seçimle, demokrasiyle, halk iradesinin sonuçlara yansımasıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Olanlar tümüyle bir operasyondu” dedi.

“TAZE KAN İHTİYACI VAR KONGRE TOPLANMALI”

Selahattin Demirtaş, seçim sürecinden gerekli derslerin çıkarılması gerektiğini, partisinin “taze kan”a ihtiyaç duyduğunu ve halkın da Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar olmak üzere bu konuda parti yöneticilerinden sorumluluk beklediği değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, “Bu süreçten çıkarılacak derslerle yerelden başlayarak hızla büyük kongrenin toplanması ve yönetimde değişiklikle birlikte taze kana ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Gördüğüm kadarıyla halkımız da Eş Genel Başkanlar başta olmak üzere parti yönetiminden bu olgunluğu ve sorumluluğu bekliyor. Şu anda korumamız gereken şeyler, halkımızın örgütlü mücadelesi ve partimizdir. Bize ne olacağı değil, halkımıza ve partimize ne olacağı önemlidir” ifadelerini kullandı.

Selahattin Demirtaş’a ilk destek Ahmet Türk’ten geldi

“TİP, KİTLESİNİ DÖNÜŞTÜRMEYE ISRAR ETMELİYDİ”

Selahattin Demirtaş, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda birlikte oldukları Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın kendisini ziyareti sırasında da TİP’in ayrı listeyle seçime girmesini eleştirdiğini belirterek TİP’in “Kürtlerle yan yana durmazsak oy alabileceğimiz kesimler var” görüşünü benimsediğini savundu ve bu görüşü eleştirdi.

Demirtaş, TİP’e yönelik eleştirilerini, “TİP’in kararı yanlıştı, halen yanlıştır. Devrimci, öncü siyasetin görevi kitlesini değiştirme, dönüştürme iddiasında ısrar etmektir. Erkan Baş’ın beni ziyaretinde de öncesinde de bu görüşlerimi kendilerine iletmiştim. ‘Kürtlerle yan yana durmazsak oy alabileceğimiz kesimler var” deyip alacağınız oylar, neyi ne kadar çözmeye ve dönüştürmeye yarar ki? Kürt sorunu trafik sorunu değil ki ‘bu cadde tıkalı, öbür yoldan gidelim’ diyebilesiniz. Kürtleri ve Kürt halkının ulusal taleplerini ıskalayıp, görmezden gelip Türkiye’nin hangi sosyal, sınıfsal, siyasal soruna kalıcı çözüm üretebilirsiniz ki? TİP bunları en iyi bilen partilerden biri olmasına rağmen gerçeğe sırtını dönmeyi tercih etti. Yanlış yapıldı. Umarım bunun telafisi için herkes çok samimi bir çaba sarf eder, etmelidir” ifadeleriyle dile getirdi.

“’CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAYA HAZIRIM’ DEDİM GEREKÇE SUNMADAN REDDEDİLDİ”

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri konusunda da aday tartışması başlamadan önce kendisinin aday olmaya hazır olduğunu söylediğini fakat gerekçe sunulmadan reddedildiğini öne sürdü.

Demirtaş, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları başlamadan önce ben Genel Merkezimize, Cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu ve seçimi ikinci tura bırakıp o aşamada demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim. Ayrıca, benim adaylığım partimizin de oy oranını artırabilir dedim. Aslında siyasi yasağım yoktu ama ola ki Yüksek Seçim Kurulu adaylığımı reddetse bile sonrasında çıkaracağımız adayın tabanımızın sahiplenmesinin daha kolay olacağını belirttim. Fakat bu önerim, herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini halen bilmiyorum. Bu tartışmalar sürerken deprem oldu ve sonrasında aday çıkarmamaya doğru evrildi süreç. Bu karar da Genel Merkez ve ittifak bileşenlerince ortak alındı. Bana da öncesinde bilgi verildi, elbette bu kararın arkasında durduk” dedi.

Demirtaş’ın bırakma kararına eski koğuş arkadaşı HDP’li Zeydan ilk yorum

HÜDA PAR İLE İTTİFAK

Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Hür Dava Partisi’ne (HÜDA-PAR) yönelik, “Bu öyle stratejik bir adım oldu ki, bu HÜDA PAR adımı; niteliği, sayısı, yani yüz bin olur, yüz elli bin olur, iki yüz bin olur, iki yüz elli bin olur, hiç önemli değil. Bazı adımlar devletler açısından, ülkeler açısından nicelik değil, nitelik adımlarıdır” sözlerini de değerlendirdi.

Demirtaş, Süleyman Soylu’nun bu sözleri hakkında, “Süleyman Soylu açıkça, HÜDA PAR’ın bir devlet aparatı olduğunu söylerken HÜDA PAR’dan buna itiraz gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Selahattin Demirtaş bu sözlerinin üzerinden HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu üzerinden HÜDA PAR’a “el ele verme” çağrısı yaptı.

Demirtaş, çağrısını “HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Bey’i avukatlık yıllarımdan tanırım, kendisine şunu belirtmek isterim: Kürdün eli, Saray’ın bahçesinde bir Kürt siyasetçi için idam sloganları atılırken tuttuğunuz Mustafa Destici’nin elinden kıymetsiz değil. Bugün gidip tutmanız gereken el, Meclis’te HDP’lilerin elidir. Hiçbirimiz artık kirli oyunlara prim vermeden halkımızın çıkarlarına odaklanmalıyız. Umarım bu mesajlarım, tarihsel önemi itibarıyla karşılık bulur” şeklinde dile getirdi.