Demirtaş’ın açıklamalarının ardından HDP’de kongre süreci başladı

Yayın tarihi: 1 Haziran 2023 Perşembe 12:18 pm - Güncelleme: 1 Haziran 2023 Perşembe 12:54 pm

Aktif siyaseti bıraktığını açıklayan Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarının ardından HDP de kararını verdi. HDP Sözcüsü Ebru Günay, kongre takviminin başladığını söyledi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın partisine yönelik kongre çağrısının ardından HDP Sözcüsü Ebru Günay, seçim sonrası değerlendirmelerini açıklamak üzere kameralar karşısına geçti. Ebru Günay, seçimler nedeniyle ertelenen kongre takviminin işlemeye başladığını söyledi.

Günay, “Yolumuz bellidir: Siyasal, örgütsel ve politik yenilenmeyi sağlamak için bu dönemim muhasebesini yapmak sahici ve onarıcı bir eleştiri ve özeleştiri devresinden geçip siyasete taşıdığımız tüm güç ve iradelerle yeniden buluşmak, tazelenmiş bir bilinç ve yüksek bir moralle büyük kongreye doğru yürümektir” ifadelerini kullandı.

Ebru Günay, parti kongre hazırlıklarının iki temel amacı olduğunu söyledi. Günay konuyla ilgili olarak, “Bütün bu hazırlıkların iki temel amacı var. Birincisi, seçim dönemi öncesinde yaşanmış olan eksiklikler ve yetersizlikleri gidermek. Bir eleştiri ve özeleştiri mekanizmasını işleterek yanlışlarımızdan, hatalarımızdan dersler çıkarmak. İkincisi ise hiçbir gerekçe ve mazerete sığınmadan yapılan muhasebenin gereklerini yerine getirmek için kendimizi hem politikalar hem de örgütsel yapı açısından yenilemek, yeni muhasebenin örgütsel sonuçlarını yaratmaktır” dedi.

“ELEŞTİRİ VE ÖZELEŞTİRİ DE KURUMSAL SORUMLULUK TEMELİNDE”

Ebru Günay, eleştiri ve özeleştirinin kurumsal sorumluluk temelinde yapılması gerektiğini söyledi. Günay, “Bizler örgütsel muhasebe dönemini herhangi bir algı operasyonuna prim vermeden tamamlayacağız; barış, demokrasi, özgürlük ve adalet mücadelemizi bir adım dahi geri atmadan daha ileriye taşıyacağız. Bu itibarla siyasal, düşüncel ve örgütsel yeniden yapılanmayı sağlamak üzere halklarımızla değerlendirmeler yapacağız, tüm kararlaşmalarımızı buradan çıkaracağız. Eleştiri de özeleştiri de kurumsal sorumluluk temelinde yapılacaktır. Bu yüzden bireysel kararlara ve bireysel inisiyatiflerle bu dönem karşılanamaz, var olan yetersizlikler aşılamaz. Tüm partili arkadaşlarımıza da çağrımız şudur: Bu dönemin karşılıklı muhasebesini yapmak için sahici ve onarıcı bir eleştiri ve özeleştiri sürecinden geçip siyasete taşıdığımız tüm iradeyle yeniden buluşarak yüksek bir moralle büyük kongreye yürüyelim” şeklinde konuştu.

DEMİRTAŞ’IN ADAYLIK SÖZLERİNE YANIT

 

Ebru Günay, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adayı olmasının gerekçe belirtilmeden reddedildiği sözlerine de yanıt verdi. Günay, Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığının cezaevinde tutuklu bulunmasından dolayı gündeme alınmadığını belirtti.

Günay şunları söyledi:

“Bu konu ve bu konu üzerinden yapılan spekülatif söylemlere Demirtaş da gerekli cevapları verdi. Elbette kendisi eski eş genel başkanımız ve biz bu tartışmaları yürütürken de bütün parti kurullarımızla ve HDP içerisindeki aktör arkadaşlarımızla tartışma sürecini yürüttük. Dolayısıyla bu konuda kendisinin Cumhurbaşkanlığı adaylığı, kendisinin hukuki durumu sebebiyle ilgili kurullarımızda değerlendirilmedi. Kendisi ile yapılan istişarelerde kendisinin bir kadın cumhurbaşkanı adayı ile yola devam edilmesi yolunda bir önerisi vardı. Deprem süreci ile birlikte Türkiye siyasetinde yeni bir dönem başlamıştır diyerek siyasi tavır ve tutum ortaya koyduk. Kendisinin eleştirileri ve özeleştirileri kıymetlidir. Bu konuda diyalog sorunumuz yok. Her eleştiri ve değerlendirme bizim için önemli bir kıymetlidir.”

Selahattin Demirtaş’tan HDP’ye “taze kan” çağrısı: Halkımız da bu sorumluluğu bekliyor