Cumhuriyet 100 yaşında (mı)

Yayın tarihi: 23 Ekim 2023 Pazartesi 10:21 am - Güncelleme: 23 Ekim 2023 Pazartesi 10:23 am

Hüsnü Mahalli

Başka bir açıdan

Bu Pazar CUMHURİYET 100 yaşını kutlayacak.

Genel olarak insanlar sevdiklerinin yaş gününü kutlamak için en az bir hafta öncesinden hazırlık yapar ve o günü heyecanla bekler ama söz konusu CUMHURİYET olunca kimsenin umurunda değil.

Kurulduğu günden itibaren ideolojisi gereği bu CUMHURİYET’e ve CUMHURİYET’in laik ve çağdaş söylem ve eylemlerine karşı olduğunu gizlemeyen AKP’nin ‘ilgisizliği’ anlaşılabilir ama bir zamanlar bu CUMHURİYET’in sahibi gibi davrananlara ne oldu?

21 yıllık iktidarı boyunca CUMHURİYETİ’in tüm kuram, kavram ve kurumlarından kurtulmak için her yola başvuran AKP sonunda amacına vardı. AKP; bu CUMHURİYET’in tüm kurumlarını ele geçirerek bu kurumları kendi ideolojisine uygun şekillendirmeyi başardıktan sonra CUMHURİYET’e sahip çıkması gereken toplumun geniş kesimlerini de sindirerek heyecansız kalmayı da başardı.

Kendimizi kandırmayalım.

Halkın ezici çoğunluğu Atatürk’e olan sevgisini, saygısını ve inancını gizlemez ama Atatürk’ün mücadele arkadaşlarıyla kurduğu CUMHURİYET’i sahiplenmek için etkin ve eylemsel hiç bir şey yapmaz ve yapmıyor. Durum böyle olunca AKP iktidarının işi çok daha kolay oldu ve daha da olacak çünkü bu iktidar ve arkasındaki ‘dış güçler’ gelinen noktayla yetinmeyecek ve CUMHURİYET’i isim olarak değil içerik ve inanç olarak olarak ortadan kaldırmak için ‘durmak yok yola devam’ edecekler.

İktidara bu ‘büyük davasında’ iki yüzlü, dönek, satılmış, zır cahil, aklı ve bilgisi sığ, oportünist, lümpen, egoist, halk düşman ve hiç çekinmeden ruhunu şeytana satmaya hazır türlü türlü ‘gazeteciler, akademisyenler, profesörler, sanatçılar, azman ve uzmanlar’ ve her meslekten garip tipler yardım etti, ediyor ve edecekler.

Bu tiplerin görevi ‘CUMHURİYET’den yana gibi görünmek ama gerçekte bu CUMHURİYET’e sahip çıkmayacak ya da çıkamayacak ruhsuz insanlar yaratmaktır.

Amaçlarını büyük ölçüde başardılar.

Yarattıkları kavram kargaşasıyla insanları düşünmez, anlamaz ve karar veremez hallere düşürdüler .

Durum bundan ibarettir.

Toplumun yani halkın sahip çıkmadığı, paylaşmadığı ve uğruna mücadele etmediği hiç bir dava yaşayamaz.

Toplumu diri tutması gereken partiler, örgütler ve oluşumlar ortadan kaybolunca iktidarın işi daha da kolaylaşıyor.

Dilim varmıyor ama ‘herkes proje’ modunda.

CUMHURİYET’in 100. Yılı kimsenin umurumda değil.

Böyle giderse bu CUMHURİYET’in 101.Yılı bile olmayabilir. 21 yıldır bu iktidarın yaptığı HER ŞEYE sesini çıkarmayan ya da çıkaramayanlar bir yıl daha dayanabilirler.

Yalandan kim ölmüş!

Onur ve ahlak dediğiniz de ne!

Hadi dışarıdan bir örnek verelim .

Geçen yıl İran’da başörtüsünden dolayı gözaltına alınan ve karakolda kalp krizinden ölen Mahsa Amini için milyonlarca yalan söyleyenler ve bu olayı fırsata çevirip önceden planladıkları ayaklanmaları kışkırtanlar şimdi her nedense terörist İsraillilerin öldürdüğü ve yarısı kadın ve çocuk beş bin Filistinliyi görmemezlikten geliyorlar.

Bu da yetmeyince herkes İsrail’i ne kadar sevdiğini kanıtlamak için canla başla ve tabi ki onursuzca uğraşıyor.

İsrail ve Yahudi lobilerinin vereceği ‘ödül ve ikramiyeleri’ hak etmek için.