Cumhurbaşkanı Milli Eğitim’i ümmetçi bir anlayışla yapılandırmak istiyor

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2021 Pazar 1:08 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2021 Pazar 1:08 pm

Hasan Güneş

Yaklaşık üç yıldır Milli Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk istifa etmiş, yerine bakan yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Mahmut Özer getirilmiştir.

Ziya Selçuk ilk göreve atandığında büyük umutlar bağlanmıştı. Kendisinin bilim insanı olması ve öğretmenlerin sorunlarını daha yakından tanıması eğitim camiasından böyle bir algının doğuşuna neden olmuştu.

Yine; yapmak istediklerini hayata geçiremediklerini Selçuk’un demeçleri arasındadır. Elbette AKP iktidarının ve Selçuk’un vizyonu uyuşmuyor. Selçuk’un anlayışı AKP iktidarı ile uyuşmuyor.

Zira, AKP iktidarı ümmetçi anlayış etrafında Milli Eğitimi yapılandırmak istiyor. Her bakan değişikliğinde anlaşılıyor ki böyle bir anlayış izlemektedir. AKP iktidarı Ziya Selçuk’un döneminde de bu anlayışa devam etti. Tabi ki ümmetçi anlayışın milli eğitimde yer edinememesinde de halkın bilinç düzeyinde önem kazandı. Zira bütün baskılara rağmen veliler imam hatip okullarını tercih etmemektedir.

Bu kez iktidar bu durumdaki öğrencilere açık öğretim liselerine devamı için baskı yapmaktadır.

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyib Erdoğan kafasındaki ümmetçi anlayışı eğitimde hayata geçirecek bakanı bulana kadar bakan değişikliğine gidecek gibi. Mahmut Özer’in Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilmesiyle ümmetçi anlayışın eğitim sistemine yer edinmesi amaçlanmaktadır.
Bakan Mahmut Özer’in çalıştıkları yer ve bağlantıları da bu anlayışı doğrulamaktadır. Gerçekten Mahmut Özer’in bazı cemaatlerle de bağlantısının olduğu anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, Bakan Mahmut Özer’in Mühendislik kökeni olması eğitimdeki sorunları daha da arttıracağa benziyor. Çünkü eğitim girişim olarak amaç, yapı ve süreci kapsayan ve sosyal bir alandır. Ancak Bakan Mahmut Özer’in mühendislik zekasına-mekanik sahip olduğu aşikardır. Bütün bu anlatılanlar Milli Eğitim adına daha derin sorunlara gebe olduğunu göstermektedir.