Yazarlık üzerine

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2022 Perşembe 9:13 am - Güncelleme: 26 Mayıs 2022 Perşembe 9:13 am

Hasan Güneş

Yazar, aslında bir iş üreten herkes için kullanılmakla birlikte, genelde yaratıcılığını kullanarak profesyonel bir şekilde eser üreten veya farklı formatlarda çok sayıda eseri olan kişiler için kullanılır. Yazarlık ise, yazar olma durumudur.

Yazarlık, dünyanın en zor işlerinden biri olsa gerek. Çünkü güçlü bir bellek, uslamlama ve bilgi donanımı gerektirmektedir. Kuşkusuz, yazar sosyalleştiği ortamların ve toplumun sosyo-ekonomik yapısından büyük ölçüde etkilenmektedir.
Ebette ki farklı yazarlık alanları bulunmaktadır. Ancak bu köşe yazısında deneme yazıları üzerine kişisel duygu ve düşünceleri anlatacağım. Tabii bu süreç de belli başlı niteliklere değinmek amaç edinilmektedir.

Öncelikle, politik ve sosyal konularla ilgili deneme yazılarında nitelik neler olmalıdır? Tartışılması gerekmektedir.
En başta yazar, varsayımlarını iyi belirlemek ve buna göre önermelerini saptamak zorundadır.

Toplumsal sorunların belirlenmesinde yerli yerinde saptamalarda bulunduktan sonra, kendi düşünme yöntemlerini belirlemelidir. Bu düşünme yöntemleri kapsamı içinde şunlar yer almaktadır: diyalektik, yaratıcı, eleştirel, analitik, meta bilişsel, tümevarımsal, tümdengelimsel ve analojiktir.
Ancak, burada önemli olan hangi düşünme veya yöntemlerine başvurulacağıdır. Düşünme yöntem/yöntemlerini belirlerken ölçüt, söz konusu toplumun sorun alanına ve çözüm önerilerinin doğası olmalıdır.

Diğer taraftan, yazar ve sorumluk üzerinedir. Yazar bu sorumluluğu yerine getirirken toplumsal gelişmeyi sağlamayı göz önünde bulundurarak etik ve vicdan duygusunu önemsemek zorundadır. Ancak ülke olarak ülke olarak bu anlayıştan bazen yetersiz olduğumuz da bilinen bir gerçektir. Maalesef, etik ve vicdan duygusu dışında yazan yazarlar bulunmaktadır. Elbette böyle bir anlayışın gelişmesinde kişisel ve politik çıkarlar önem kazanmaktadır.

Son olarak söylenmesi gereken yazarlığın yazara kattığı heyecandır. Yazar toplumsal sorun ve çözümlere işaret ettiği için sorumluluğu yerine getirdiği için mutludur her zaman için. Yine, etik ve vicdan duygusuna sahip olan yazar toplumun ve uygarlığın gelişiminde katkısı olma bir kimliğe sahip olduğu için mutludur.