Yeni ölümcül virüs Corona Avrupa’da! Fransa’da en az üç kişiye bulaştığı belirlendi

Yayın tarihi: 25 Ocak 2020 Cumartesi 1:37 am - Güncelleme: 25 Ocak 2020 Cumartesi 2:30 am

Çin’de kontrol altına alınamayan bir salgına yol açan koronavirüsü ilk kez Avrupa’da görüldü. Fransa Sağlık Bakanlığı, insandan insana bulaşan ölümcül virüsün en az üç kişiye bulaştığını doğruladı. Yerel sağlık idaresinden aktaran Global Times, virüs nedeniyle toplamda 39 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Çin’de kontrol altına alınamayan bir salgına yol açan Corona virüsü ilk kez Avrupa’da görüldü. Fransa Sağlık Bakanlığı, insandan insana bulaşan ölümcül virüsün en az üç kişiye bulaştığını doğruladı.

Fransa Sağlık Bakanı Agnès Buzyn, koronavirüsün bulaştığı üç kişinin Paris ve Bordeaux kentlerinde bulunduğunu duyurdu.

‘YENİ VAKALAR MUHTEMEL’

Sağlık Bakanı Buzyn, başka vakalar belirlenmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Öncesinde ABD’den de ikinci koronavirüs vakasının saptandığı haberi gelmişti.

’10 KİŞİYLE TEMASTA BULUNDU’

Fransa’da ilk vakanın Bordeaux’da görüldüğünü söyleyen Sağlık Bakanı Buzyn, 48 yaşındaki bu hastanın Çin’den döndüğünü ve virüsün çıkış yeri olan Vuhan kentinden geçtiğini belirtti.

Buzyn, 23 Ocak’ta semptomlarla ilgili doktorlara danışan ve hastaneye kaldırılıp tecrit odasında tedaviye alınan hastanın Fransa’ya döndüğünden beri yaklaşık 10 kişiyle temasta bulunduğunu aktardı.

İkinci vakanın Paris’teki Bichat Hastanesi’nde tecrit odasında tedaviye alındığı öğrenildi. Ardından bu hastanın bir akrabasının da virüs bulaşmasından ötürü tedaviye alındığı açıklandı.

ÇİNLİ YETKİLİLER ÖLÜ SAYISININ 39’A YÜKSELDİĞİNİ DUYURDU

Çin’de ortaya çıkan akciğer hastalığına sebep olan ve henüz bir tedavisi olmayan Corona virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. Çinli yetkililer şu ana dek virüsten ölenlerin sayısının 39’ya yükseldiğini, 900 kişide virüsün tespit edildiğini açıkladı.

Coronavirüsünün benzeri SARS nedir? SARS’ın belirtileri nelerdir?

NEPAL’DE DE GÖRÜLDÜ

Reuters’ın haberine göre, Nepal Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Mahendra Shrestha, “Çin’de okuyan Nepalli bir öğrencide Corona virüsü tespit edildi” dedi.

Sözcü açıklamasında, öğrencinin Çin’den Nepal’e tatil için geldiğini ve gözetim altında tutulduğunu belirtti.

Nepal’de Corona virüsünün görülmesinin ardından ülkede önlemler artırıldı. Katmandulu bir yetkili, ülkeye giren kişilere yönelik sağlık taraması yapıldığını açıkladı.

13 kent karantinada, Çin Seddi kapatılıyor… İşte Dünyayı korkutan virüsün ilk görüntüleri

YOĞUN TEDBİRLER ALINDI

Virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla 37 milyon insanın yaşadığı Hubei vilayetindeki 13 kentte yoğun tedbirler alındı. Söz konusu kentlere giriş ve çıkışlar engelleniyor. Diğer kentlerden virüsün tespit edildiği bu kentlerde toplu taşıma durduruldu, uçak, tren ve otobüs seferleri yapılmıyor.

ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Corona Çin’de yarın yapılacak yeni yıl kutlamalarına da gölge düşürdü. Başkent Pekin’de düzenlenmesi planlanan çok sayıda etkinlik iptal edildi. Her yıl yüz milyona yakın Çinli yeni yıl kutlamaları nedeniyle memleketlerini ziyaret ediyor. Yetkililer vatandaşları toplu taşıma konusunda uyararak, yüzlerine maske takmaları çağrısında bulundu.

Çinli yetkililer virüsün ortaya çıktığı ve karantinaya alınan Vuhan kentinin de bulunduğu Hubei vilayeti dışında dün Hebei vilayetinde 80 yaşında bir Çinli’nin öldüğünü açıklamıştı. Bugünse ülkenin kuzey doğusundaki Heilongjang vilayetinde can kaybı yaşandığı açıklandı.

VİRÜS YAYILIYOR

Virüs Çin’ın dışında Tayland, Japonya, Güney Kore, Tayvan, ABD, Singapur, Vietnam ve Suudi Arabistan’da tespit edildi.

Corona virüsünün giderek yayılması nedeniyle dün Cenevre’de toplanan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, uluslararası alanda acil durum ilan edilmesine henüz gerek duyulmadığını açıklamıştı. Acil Komite Başkanı Didier Houssin acil durum ilan edilmesi için zamanlamanın doğru olmadığını söylemişti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus ise Çin’in gerekli önlemleri aldığını hatırlatarak, “DSÖ uluslararası alanda henüz acil durum ilan edilmesini gerekli görmüyor. Ancak bu ileride olabilir” diye konuşmuştu.

Yeni virüsün ölümcül Sars virüsünün de dahil olduğu virüs familyasına ait olduğu belirtiliyor. Sars virüsü sebebiyle Çin’de 2002 ve 2003’te yaklaşık 350, Hongkong’da ise 300 kişi yaşamını yitirmişti.

Kırmızı alarm verilerek kapatılan hastanede Corona virüsü şüphesi