Coronavirüsünün benzeri SARS nedir? SARS’ın belirtileri nelerdir?

Yayın tarihi: 24 Ocak 2020 Cuma 10:39 am - Güncelleme: 24 Ocak 2020 Cuma 10:40 am

Çin’de ortaya çıkan ve hızla yayılan Coronavirüsü gündemde yer almaya devam ediyor. Coronavirüsünün benzeri SARS nedir? SARS’ın belirtileri nelerdir?

Aralık ayından bu yana görülen Coronavirüsüyle ilgili gelişmeler sürerken Corona virüs enfeksiyonlarından olan MERS ve SARS gibi türler de araştırılmaya başlandı. Peki, Coronavirüsünün benzeri SARS nedir ve belirtileri nelerdir?

Virüs yayılıyor: Ölü sayısı 25’e çıktı, 117 kişinin durumu ağır

SARS’ın tedavisi var mı? İşte, SARS virüsü ile ilgili merak edilen tüm bilgiler…

SARS virüsü nedir sorusu Çin’de ortaya çıkan Coronavirü ile beraber en fazla internette araştırılan konular arasında yer aldı. Etkeni Coronavirus (CoV) cinsine dahil bir virüs olup SARS-CoV olarak adlandırılan SARS belirtileri akut solunum yolu sendromu hastalığı ile benzerlik gösteriyor. Peki, SARS nedir? SARS bulaşıcı mı? İşte, SARS virüsü ile ilgili ayrıntılar.

SARS NEDİR?

Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) akut viral bir solunum yolu enfeksiyonudur; etkeni Coronavirus (CoV) cinsine dahil bir virüs olup SARS-CoV olarak adlandırılmaktadır.

Toplumda yayılmanın insandan-insana yakın temas ile damlacık enfeksiyonu ve aerosol yoldan olduğu ya da virüs içeren damlacıkların bulaştığı materyal ve eşyalarla taşındığı düşünülmektedir. Kişiden kişiye “yakın temas”ın anlamı hasta bireye yaklaşık 1 metre mesafede bulunmak ve öksürük-aksırık esnasında solunum yolu ile saçtığı damlacıklara maruz kalmak, öpüşmek, sarılmak kastedilmektedir; böylece virüs yakındaki kişinin ağızburun, göz mukozasına ulaşabilir. Kişi hasta bireyin yaydığı damlacıklarla enfekte olmuş eşyalara, yüzeylere dokunduktan sonra elini ağzına, gözüne sürmekle veya yeme-içme için hasta kişinin kullandığı kapları kullanmakla da enfekte olabilir.

SARS’ın önemi, diğer koronavirüs enfeksiyonlarından farklı olarak, neden olduğu solunum yolu enfeksiyonunun ölümcül seyir gösterebilmesinden kaynaklanmaktadır.

SARS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şikayetleri: Kuluçka süresi 2-10 gündür. Başlangıç semptomları baş ağrısı, vücut ağrıları ve halsizlik 38° C’nin üzerinde ateş vardır. Bazı bireylerde üst solunum yolu semptomları görülebilir. Vakaların %10-20’sinde ishal görülebilir. İlk belirtileri takiben 2-7 gün içinde kuru öksürük ile beraber nefes darlığı gelişir. Nefes darlığının ilerlemesi durumunda hastaneye yatış gerekir. Hastalığın 7-10. gününde zatürre gelişebilir. Vakaların %10-20’sinde yoğun bakım gerektirecek solunum yetmezliği gelişir.

Bulguları: Ateş, boğazda kızarıklık, dinleme ile solunum seslerinde değişiklik saptanabilir, solunum yetmezliğine ait muayene bulguları saptanabilir.

SARS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

SARS-CoV için etkin bir tedavi henüz geliştirilememiş olup bu konuda çalışmalar devam etmektedir. Bu nedenle tedavi belirtilerin giderilmesine yöneliktir. Ateşin düşürülmesi, ağrıların giderilmesi, sıvı desteği, solunum yolu açıcı tedaviler, oksijen desteği, gerekirse solunum cihazı kullanılması vb.
Özel bir tedbire gerek yoktur. Toplumdaki herkes için geçerli olan solunum yolu enfeksiyonlarından korunma tedbirlerine uyulması önerilir.