13 kent karantinada, Çin Seddi kapatılıyor… İşte Dünyayı korkutan virüsün ilk görüntüleri

Yayın tarihi: 24 Ocak 2020 Cuma 12:08 am - Güncelleme: 24 Ocak 2020 Cuma 7:44 pm

Çin’de ortaya çıkan ve insandan insana bulaşabilen yeni bir koronavirüs türü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükselirken, en az 830 kişinin virüse yakalandığı tespit edildi. Koronavirüs sonrası insanlar, sokaklarda hastanelerde virüsün yayılması sonucu, bilinçlerini kaybedip yere yığılıyor. Tecrit altına alınan kentlerin sayısı 13’e yükselirken, Çin Seddi’nin bir bölümünün de kapatılacağı duyuruldu. Öte yandan virüse dair araştırmalarda ilk kareler kamuoyuyla paylaşıldı.

Çin’in karantina uygulanan Vuhan kentinde ortaya çıkaran ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüsten etkilenenlerin sayısı 639’a yükseldi.

Dünyayı korkutan virüs kaosu… Üç ülkeye daha sıçradı, gıda stoklanıyor!

Çin, şu ana dek 26 kişinin ölümüne yol açan koronavirüs sonrası virüsün daha fazla yayılmasını önlemeye çalışıyor. Virüsün ilk görüldüğü 11 milyonluk Vuhan kenti ve bu kente komşu iki şehrin dış dünyayla bağlantısı tamamen kesilmeye çalışılıyor. Virüs tespit edilen hastalar özel kabinlerle hastanelere naklediliyor. Hastanelerin dışına kurulan özel çadırlarda hastalar karantinaya alınıyor. Vuhan’da virüs kapan hastaları tedavi etmek için özel bir hastane de kurulacak. Şu ana kadar Çinli yetkililer toplam 13 kente giriş-çıkışları sınırlandırdı.

Koronavirüs sonrası insanlar, sokaklarda hastanelerde virüsün yayılması sonucu, bilinçlerini kaybedip yere yığılıyor.

41 MİLYON TECRİT ALTINDA

Yetkililer bugün dört şehir için daha seyahat yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Virüsün ilk ortaya çıktığı Hubei eyaletinde bulunan Xianning, Xiaogan, Enshi ve Zhijiang kentlerinde toplu taşıma durduruldu. Böylece salgının başından beri toplamda 41 milyonluk bir nüfus tecrit altına alınmış oldu.

Kırmızı alarm verilerek kapatılan hastanede Corona virüsü şüphesi

ÇİN SEDDİ BİLE KAPATILACAK

Virüsün yayılmasını engellemek için Çin’in alametifarikalarından biri olan Çin Seddi’nin bir bölümünün de kapatılacağı duyuruldu. Ülkenin önemli turistik noktalarından olan Ming Mezarları, Yinshan Pagoda ormanı ve 2008 Yaz Olimpiyatları için yapılan, ‘Kuş Yuvası’ olarak anılan Pekin Ulusal Stadyumu’nun da ziyarete kapatılacağı açıklandı. Şanghay’da bulunan Disneyland da virüs korkusuyla kapılarını kapattı.

Corona virüsü bir ülkeye daha sıçradı! Ölenlerin sayısı 26’ya yükseldi…

Bazı şehirlerde de eğlence merkezleri, karaoke bar ve sinema gibi mekânlar da kapatıldı. Yetkililer büyük kalabalıkların toplanmasını engellemeye çalışıyor.

VİRÜSE AİT İLK KARELER PAYLAŞILDI

Öte yandan Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji bölümünden araştırmacılar 2019-nCoV adı verilen virüse ait kareleri kamuoyuna sundu.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: ULUSLARARASI ACİL DURUM HENÜZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) korona virüsü vakalarının Çin’de artmasının beklendiğini açıkladı. İsvişre’nin Cenevre kentinde basın toplantısı düzenleyen WHO Sözcüsü Tarik Jasarevic, “Odak sayılarda (vaka) değil, ki artacağını biliyoruz” dedi.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü Tedros Adhanom, “Uluslarası acil durum noktasına gelinebilir” diyerek, ülkelerin koordinasyon içerisinde çalışması gerektiğini söyledi.

HUBEY KARANTİNA ALTINDA

Hubey’deki Vuhan, Huanggang ve Icou kentlerinde ulaşımın tamamen durdurulduğunun açıklanmasından sonra aynı uygulamanın eyalete bağlı diğer bazı ilçelerde de yapılacağı bildirildi. Ayrıca Sıçuan eyaletinden Hubey’e 135 kişilik sağlık personeli gönderileceği, ekip üyelerinin eyaletteki üniversite hastaneleri ve eyalet içindeki kentlerden seçildiği belirtildi.

Vuhan’da ulaşımın durması, kente girişlerin yasaklanmasıyla halk yiyecek stoğu yapmaya başladı. Kente uygulanan karantina önlemlerinin ne zamana kadar süreceği belirsizliğini koruyor.

İSTEĞE BAĞLI BİLET İADESİ YAPILACAK

Bu arada Çin’de 24 Ocak’tan itibaren Çin Sivil Havacılık İdaresi ve Çin Devlet Demiryolları, ülke genelinde hava ve demir yolu seferlerinde isteğe bağlı bilet iadesi yapabilecek.

Biletlerin iadesi durumunda geri ödeme masrafı alınmayacak.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELER?

Ortaya çıktığı yerden dolayı ‘Vuhan virüsü’ diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

NCoV’in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

ÇİN DIŞINDAKİ DURUM NE?

Perşembe günü virüsün tespit edildiği ülkeler listesine Singapur ve Vietnam da eklendi.

2019-nCov virüsünü taşıyan kişilerin karantina altına alındığı diğer ülkeler ise ABD, Japonya, Tayvan, Güney Kore, Tayland.

İngiltere ve Kanada ise koronavirüs olduğundan şüphelenilen vakaları inceleme altına aldığını açıkladı.

Koronavirüs vakalarının tespit edildiği ülkeler ve vaka sayıları
(Çin dışında toplam 13 vaka tespit edilmiş durumda)