Çorlu tren katliamı davasında adalet yine yerini bulmadı! 29 Şubat’a ertelendi

Yayın tarihi: 24 Ocak 2024 Çarşamba 11:27 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2024 Çarşamba 11:33 pm

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 2018 yılında 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 317 kişinin yaralandığı Çorlu tren katliamı davasının 18’inci duruşmasında karar çıkmadı. Duruşma 29 Şubat 2024 tarihine ertelendi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren faciasına ilişkin 13 sanığın “taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan yargılandığı davanın 18’inci duruşması bugün yapıldı. Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya taraf avukatları ve kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve sanıklar katıldı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Bir önceki duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, 3 sanığın “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan cezalandırılarak tutuklanmalarını; diğer sanıklar hakkında ise “basit taksir” suçundan cezalandırılmalarını talep etmişti. Davada Celalettin Çabuk haricindeki sanıkların adli kontrollerinin devamına, sanıkların tutuklanmasına yönelik taleplerin hükümle birlikte verilmesine karar verildi ve duruşma 29 Şubat’a ertelendi.

Duruşmada, savunmasını yapan TCDD 1’inci Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu, yargılandığı süre içinde iyi niyetle açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Karasu, “Mahkeme heyetinin mağdurların ve yakınların gerçeği bilmesi gerektiğini düşündüğüm için, iş arkadaşlarımı karşıma alarak sorulara cevap verdim ve kendimi veya başkasını korumak için susmadım” dedi.

‘NE YAZIK Kİ EVLATLARIMIZ TELEF OLMUŞTUR’

Daha sonra söz alan Karasu’nun avukatı Zekeriya Şerbetçioğlu ise makinistin o yağmuru gördüğü zaman yola çıkmayabileceğini belirterek, “500 metreden o menfezdeki suyu görebiliyor gördüğü halde oradan geçmiştir. Kendisi geçtikten sonra frene basmıştır. Ve sonrasında vagonlar devrilmiştir. Ne yazık ki evlatlarımız telef olmuştur. Teknik olarak o suyun üzerinden o vagonlar geçerdi. Geçtikten sonra belki de korktuğu için frene basıyor. Makinist bir numaralı sanıktır benim gözümde. Müvekkilimin hiçbir kusuru yoktur. Mümin Bey hakkıyla görevini yapmış bir insan biz mütalaayı kabul etmiyoruz. Mütalaa maalesef iddianamenin bir kopyası olmuştur. Ortada bir taksir yoktur ki bilinçli taksir olsun. Karasu’yu mükafatlandırmanız lazım” diye konuştu.

‘TELEF’ SÖZÜNE ÖZÜR DİLEMESİ İSTENDİ

Avukat Şerbetçioğlu’nun konuşması alkışlarla protesto edildi. Şerbetçioğlu’nun kazada ölenler için ‘telef oldu’ demesi için kazadan yaralı kurtulan bir kişi özür dilemesini istedi. Bunun üzerine de avukat Şerbetçioğlu aya kalkarak özür diledi.

MISRA ÖZ: YARGILAMA EKSİK YAPILDI

Duruşmanın ardından aileler adına konuşan Mısra Öz, “18’inci duruşmanın sonuna geldik. Aslında şu anda sizler gibi bizlerde, avukatlarımız da şaşkın. Çünkü bunun bir karar duruşması olduğu bir önceki celsede söylenmiş olup fakat ne yazık ki karara bir türlü bağlanamadı. O yüzden de ben kendi adıma söylemem gerekirse şaşkınım. 29 Şubat’a ertelendi duruşma 19’ncu duruşmayı göreceğiz. İçeride dikkat çekmek isteğim bir konu var. Sanık ve sanık avukatları savunmaları bizim avukatlarımıza karşı değil birbirilerinin üzerine suçu atmak üzere savunma yaptılar. Her biri yine beyanında şunu dile getirdi; Devlet Demiryolları üst yönetiminin en başından beri kusurlu olduğunu ortaya koydular. Bizim için bu yargılama süreci ne yazık ki bugüne dek eksik yapılmıştır. Eksik yapılan bu yargılama sürecinde içeride çok net taleplerimiz oldu. Devlet Demiryollarının üst yönetimi için soruşturulma başlamasını ve aynı şekilde mevcut sanıkların olası kast üzerinden ceza alıp tutuklanarak cezaevine gönderilmelerini talep ettik” diye konuştu. (ANKA-DHA)

TEKIRDAGIN CORLU ILCESINDE 25 KISININ OLDUGU TREN KAZASININ 18INCI DURUSMASI TAMAMLANDI. DURUSMA ERTELENIRKEN, AILELER ADINA KONUSAN MISRA OZ, YARGILAMASININ EKSIK YAPILDIGINI SOYLEDI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 2018 yılında 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 317 kişinin yaralandığı Çorlu tren katliamı davasının 18’inci duruşmasında karar çıkmadı. Duruşma 29 Şubat 2024 tarihine ertelendi.

Çorlu tren katliamı davasında 18’inci duruşma! Karar bekleniyor

Kaynak: DHA