CHP’li Özel’e ‘ortaçağ zihniyeti’ yanıtı veren Ali Erbaş: Diyanet siyaset dışıdır

Yayın tarihi: 7 Ocak 2022 Cuma 10:17 am - Güncelleme: 7 Ocak 2022 Cuma 10:17 am

CHP’li Özgür Özel’e “Çocukların din eğitimini Orta Çağ zihniyetine benzetmek kabul edilebilir değil” yanıtını veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Diyanet her türlü siyasi düşüncenin dışında bir kurumdur” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş İstanbul’da medya temsilcileriyle buluştu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erbaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, 4-6 yaş arası çocuklara dini eğitim verilmesini ‘Orta Çağ karanlığı’na benzetmesine de tepki gösterdi.

“DİYANET HER TÜRLÜ SİYASİ DÜŞÜNCENİN DIŞINDADIR”

Diyanet’in her türlü siyasi düşüncenin, ideolojinin ve gündelik tartışmaların dışında anayasal bir kurum olduğunu belirten Erbaş, şöyle devam etti:

“Bunun bir gereği olarak Başkanlığımız, devletimiz ve milletimizin bekası, insanımızın huzur ve selameti için toplumun bütün katmanlarını kuşatıcı bir anlayışla hakikati dillendirmeye ve bu minvalde hizmet üretmeye devam edecektir. Başkanlığımızın bütün bu hassasiyetlerine rağmen, bazı kesimlerce zaman zaman kurumumuz ve mensuplarımızla ilgili olumsuz algı oluşturulmaya çalışıldığına şahit oluyoruz. Bu, bugüne ait bir durum da değildir. Ne yazık ki son asır boyunca medyada en fazla gündeme gelen konulardan biri de din ve diyanet ile ilgili konulardır. Maalesef bu da çok düzensiz şekilde, gelişigüzel, yalan-yanlış bilgilerle, çoğu zaman sığ bir ideolojik düzlemde ve ön yargıyla yapılmaktadır. Bu durum, yeni nesillerin bilincinde onarılmaz yaralar açmakta; din-değer ve medeniyet algısını tahrip etmektedir. Doğru olmayan bir bilgiyi yaygınlaştırdığınız zaman gençler, yeni nesiller onu doğru zannediyor ve oradan bir ön yargı oluşuyor zihninde. Dolayısıyla bu hedeflenen kurumu değil sadece, o kurumla ilgili belki milyonları etkiliyor.”

Diyanet şimdi de eğitim sistemini hedef aldı! ‘4-6 yaşa Kur’an kursları zorunlu olsun’

“UYANIK OLMAK MECBURİYETİNDEYİZ”

“Bilgi kirliliği ve gerçeği yansıtmayan haberin oluşturduğu algının insanlar arasında zihinsel bölünmelere ve sosyal kopmalara sebebiyet verdiğine söyleyen” Erbaş, “Bu durum, aynı zamanda bir güven sorununu da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla din konusunda oluşturulan yanlış bilgiler üzerinden toplumumuzu ayrıştırmaya yönelik faaliyetlere ve dinin asli yapısını perdeleyen söylemlere karşı uyanık olmak mecburiyetindeyiz” dedi.

CHP’Lİ ÖZEL’E TEPKİ: KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Erbaş, konuşmasının ardından bir gazetecinin, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın okul öncesi Kur’an kurslarıyla ilgili sözlerini hatırlatması üzerine, şunları söyledi:

“Siyasi kişiler zaman zaman kendi anlayışları doğrultusunda konuşmalar yapıyorlar. Bu konuşmayı da ben öyle değerlendiriyorum. Talihsiz bir konuşma olmuştur. Orta Çağ’a benzetilmiştir. Orta Çağ karanlığı, hemen arkasından ya da zihniyeti gelir ki bu, İslam medeniyeti ile alakalı bir Orta Çağ zihniyeti değildir. Tamamen Batı’nın bir tanımlamasıdır. Batı kendisini adeta Orta Çağ zihniyeti olarak… O dönemde İslam dünyasında ilmi gelişmeler zirveye tırmanırken, Batı’da büyük bir Orta Çağ karanlığı yaşanıyordu. Dolayısıyla çocukların din eğitimini Orta Çağ zihniyetine benzetmek kabul edilebilir bir şey değil. Zaten milletimiz büyük tepki gösterdi, biz de tepkimizi çeşitli vesilelerle gösterdik. Yani gönül isterdi ki hiç kimse bu tür yorumlarla milletimizi rahatsız etmesin.”

Erdoğan: Sokaklara döküleceklermiş, ya siz 15 Temmuz’u görmediniz mi?