CHP’li Ağbaba: Esnaf Destekleri Sigortası kurulsun

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2021 Pazar 4:37 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2021 Pazar 4:39 pm

CHP’li Veli Ağbaba, özellikle Covid-19 gibi dönemlerde ekonomik kayıp yaşayan esnaf için ‘Esnaf Destekleri Sigortası’ kurulmasını önerdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ekonomik kayıp yaşayan esnaflar için ‘Esnaf Destekleri Sigortası’ kurulması teklifinde bulundu. Yazılı açıklamasında, salgın gibi afet veya kriz dönemlerinde esnafların gelir kaybının giderilmesi için çalışma yaptıklarını belirten Ağbaba, ‘Esnaf Destekleri Sigortası’ ile mücbir sebeplerden etkilenen tüm esnaf gruplarının destekleneceğini, böylece esnafların sosyal devlete güvenlerini yeniden inşa edileceğini ifade etti.

“ESNAF DESTEKLERİ SİGORTASI ESNAF İÇİN ‘İŞSİZLİK FONU’GİBİ İŞLEV GÖRECEK”

CHP’li Ağbaba, “Salgın döneminde esnaflarla ilgili sayısız açıklama, toplantı ve çalışmalar yaptık. Esnaf ve esnaf gruplarıyla sürekli iletişim halinde kalarak onların sorunlarını kamuoyuna duyurmaya çalıştık. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde kurduğumuz esnaf bürolarımızla, tüm Türkiye’de esnaflarımızın taleplerini dile getirdik. Esnafların gelir kaybına karşı desteklenmesi için Esnaf Destekleri Sigortası çalışmamızı tamamladık. İşsizlik Sigortası Kanunu’na, esnaf ve sanatkâr için İşsizlik Fonu işlevini görecek olan ‘Esnaf Ahilik Sandığı’ oluşturulmasını teklif ediyoruz. Bu sandık kepenk kapatan esnafın bir nevi işsizlik ödeneğinde olduğu gibi aylık işsizlik maaşı almasını amaçlamaktadır. Fon 2017 yılından itibaren yasal olarak var olmasına rağmen henüz hayata geçmemiştir. Fonunun devlet tarafından tek taraflı yürürlüğe konması ve yardım alanlarını genişletmesi ile esnaf ahilik desteği fonunun bu süreçte Esnaf Destekleri Sigorta Fonu’na dönüştürülmesine imkan tanıyacaktır” ifadelerini kullandı.

“DEVLET TEK TARAFLI FONU FİNANSE EDEBİLİR”

Devletin, Esnaf Destek Sigortası için tüm şartları oluşturabileceğine işaret eden Ağbaba, “Devlet, Esnaf Ahilik Sandığı primi öder. Esnaf Ahilik Sandığı primi sigortalının 5510 sayılı Kanunun 80 ve 82 inci maddelerinde belirtilen prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak alınır maddesi yer almaktadır. Bu madde ‘’Esnaf Destekleri Fonu’’ kapsamında devlet payı yüzde 2, esnaf desteği ise yüzde 1 olarak değiştirilebilir. Devlet, 2017 yılından bugüne ve salgın sonrasına kadar yüzde 2’lik katkısına ek olarak, esnafın fona ödemesi gereken yüzde 1’lik katkı payını üstlenip fona yüzde 3’lük katkı desteğini kendisi aktarabilir. Bu şekilde fonda biriken miktar bu süre içerisinde esnafa işsizlik ödeneği olarak ödenebilir” diye konuştu.

“ESNAF İÇİN 3 MADDE…”

“Esnaf Destekleri Sigorta Fonu’nun Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yürütülmesi gerekmektedir” ifadelerine yer veren Ağbaba, bu kapsamda devletin şunları yapabileceğine dikkat çekti:

  • Esnaflar prime esas aylık kazançlarının yüzde 80’ni işsizlik maaşı olarak esnafa ödenir.
  • Fonun mali büyüklüğü de göz önüne alınarak esnafa, yıllık cirosunun 12 aylık ortalamasının her bir ayı için yüzde 8’i esnafın mücbir sebepten kaynaklı olarak faaliyetlerini tamamen veya kısmen durdurduğu aylar için ödenir.
  • Esnafın kira ve fatura borçları, zorunlu nedenlerle kapalı kaldığı dönemlerde esnaf destekleri sigortası tarafından karşılanabilir.

TIKLAYIN – Flaş… Genelge yayımlandı! İşte yeni normalleşme takvimi