Buldan: Oyumuz 6 milyondu dün akşamdan itibaren 12 milyona yükseldi

Yayın tarihi: 18 Mart 2021 Perşembe 1:47 pm - Güncelleme: 18 Mart 2021 Perşembe 2:40 pm

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesine ve HDP’ye açılan kapatma davasına yönelik açıklama yaptı. Buldan, davayı ‘darbe’ olarak yorumlarken, “Bize oy verenlerin sayısı 6 milyondu dün akşamdan itibaren 12 milyona yükseldi. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi. Sancar ise “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı anayasaya, uluslararası sözleşmeye aykırı davranmıştır. Yargıtay bu davayı sarayın iradesinin gereği olarak açmıştır, hukukun gereği olarak değil” ifadelerini kullandı.

Buldan, “Tüm demokrasi güçlerine çağrı yapmak istiyorum. Bugün bize yapılan yarın mutlaka size yapılacaktır” dedi.

Sancar, “Meclis konuşmalarımız kapatma davasına gerekçe gösterilmiş. Bu mevcut anayasa bile böyle bir kapatma davasına cevaz vermiyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Anayasaya, kanunlara, uluslararası sözleşmelere aykırı davranmıştır. Esas aldığı tek şey Sarayın iradesidir. Sarayın iradesinin gereği olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu davayı açmıştır. Korkularını herkes gördü. Halkımızın desteğinin ne kadar büyüdüğünü bütün dünya görecek” dedi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar HDP’ye açılan kapatma davası ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine yönelik basın açıklaması yaptı.

Buldan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Son 5 yıl içerisinde her türlü zulme, baskıya, engellemeye karşı bizler her zaman olduğu gibi demokrasi mücadelemizi sürdürdük

HDP’nin her bir ferdi bu coğrafyada her türlü bedeli ödedi ama diz çökmedi.

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere bugün çok sayıda seçilmişimiz, aydınlar, yazarlar, gazeteciler barışı ve demokrasiyi isteyen binlerce insan var cezaevlerinde. Cezaevlerinde bu ülkenin çocukları var gençleri var.

BULDAN: KAPATMA DAVASI DARBE HUKUKU ANLAYIŞI

Kapatılma davasının açılması darbe hukukunun anlayışının ortaya koyulmasıdır.

Bir twiti retweet etmesinden dolayı sadece bu sebepten dolayı cezaya çarptırıldı ve milletvekilliği düşürüldü. Bu tam bir darbe anlayışıdır.

Bunun adı darbedir, halkın iradesinin gasp edilmesidir. AKP’nin iki dudağı arasından çıkacak olan bir sözle milletvekillerimizin vekilliğinin düşürüldüğüne hep birlikte tanık olduk. Gergerlioğlu da diğer arkadaşlarımız da halkın iradesi olmaya halkın milletvekili olmaya devam edecektir.

HDP Türkiye halklarının geleceği açısından ne gerekiyorsa onu yapmıştır. Bu ülkenin toplumsal barışa, adalete olan ihtiyacı HDP’nin birincil görevidir.

“BİZE OY VERENLERİNS AYISI DÜN AKŞAMDAN İTİBAREN 12 MİLYINA YÜKSELDİ”

Halkların Demokratik Partisi şimdiye kadar Türkiye toplumunun geleceği açısında ne gerekiyorsa onu yapmıştır.

Bize oy verenlerin sayısı 6 milyondu dün akşamdan itibaren 12 milyona yükseldi. Oy oranımız yüzde 11,5, 12’ydi dün akşam itibariyle oy oranımız yüzde 20’lere çıktı. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz Türkiye halklarının, Türkiye toplumun gerçek gündemiyle ilgileniyoruz.

Halkın gündeminde bir de tecrit meselesi vardır. Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı sadece Öcalan’a dair değil, tüm Türkiye tecrit altına alınmak istenmektedir. Partimize açılan dava da bu amaçla açılmıştır.

“ENSEYİ KARARTMAYIN”

Hiç kimse enseyi karartmasın, moralini bozmasın, herhangi bir kaygıya şüpheye kapılmasın. HDP var oldukça halklarımızın yanında ve demokratik siyaseti yürütmeye devam edecektir.

Tüm demokrasi güçlerine çağrı yapmak istiyorum. Bugün bize yapılan yarın mutlaka size yapılacaktır. Demokrasi güçlerinin bir araya gelerek birlikte hareket ederek AKP hükümetine bu fotoğrafı göstermenin zamanı gelmiştir.”

Bu hafta sonu Türkiye’nin birçok yerinde büyük coşkuyla Newroz Bayramı’mızı kutlayacağız. Tüm Türkiye halklarını Newroz alanlarında birlikte demokrasi mücadelesi vermeye davet ediyorum.”

SANCAR: HDP GÜÇLÜ BİR FİKRİYATTIR”

Sancar’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Darbe siyaseti esas olarak HDP üzerinde yürütülse de hedef, özgür gelecek inancını yok etmektir. Siyasi darbe operasyonunun geldiği nokta faşizmi kurumsallaştırmak ve tamamen yerleştirmektir.

HDP taviz vermeyen duruşuyla, demokratik siyasetteki ısrarıyla, çözüm politikalarında inadıyla bu iktidarın ilerlemesinin önünde en büyük güç olduğunu göstermiştir.

Daha önce arkadaşlarımız tutuklandı, o günden bu yana sayısız belediye başkanımız görevden alındı, sayısız yoldaşımız zindanlara tıkıldı. Umdular ki HDP eriyecek bitecek çökecek. Ama tam tersi. HDP güçlü bir fikriyattır HDP halktır.

“KAPATMA DAVASI İKTİDARIN ACİZİYETİNİ GÖSTERİR”

Darbe sürecine dün itibariyle yeni bir boyut eklenmiştir. Bu hamleler hem Ömer Faruk Gergerlioğlu arkadaşımızın milletvekilliğinin düşürülmesi hem de partimize kapatma davası iktidarın acziyetini göstermiştir.

Çözüm üretmesi mümkün olmayan iktidar başka manevralarla ömrünü uzatmaya çalışıyor. Bizi bitirmeye çalıştıkça kendileri tükeniyor. Adaleti, vicdanı, ahlakı kenara bırakarak bu yolda yürümeyi sürdürebileceklerini düşünüyorlar yanılıyorlar.

En ileri yolları bulacağız. Bu yolların ne olduğunu kamuoyuyla paylaşacağız. Demokratik siyaset yürüyüşü daha güçlü bir şekilde devam edecektir. Bütün demokrasi güçlerine, muhalefet partilerine gerçeği görmeleri gerekir.

“ÇAĞRIMIZ HDP’YE YARDIM ÇAĞRISI DEĞİLDİR”

Çağrımız HDP’ye yardım çağrısı değildir. HDP halkına güvenerek yoluna devam edecek güçtedir. Çağrımızın amacı özgür gelecek inancına hep birlikte sahip çıkma çağrısıdır.

Bazı sınavların bütünlemesi yoktur. Bu sınavda bir kere başarılı ya da başarısız olursunuz. Telafisi olmayan sınavlarda yanlış tavır büyük kaybettirir herkese. Bu karanlık tünelin ucunda ışık var ve biz bu ışığa doğru yürüyoruz. Herkesin gözlerini bu ışığa dikmesini istiyoruz

HDP fikriyatı halkla birlikte demokratik siyasette yoluna devam edecektir ve bu iktidara kaybettirecektir. Bunu bir kez daha göstereceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın.

“KAPATMA DAVASI HUKUK ÜZERİNDEN KONUŞULACAK BİR MESELE DEĞİLDİR”

Kapatma davası hukuk üzerinden konuşulacak bir mesele değildir. İddianame ortalıkta dolaşıyor bize resmen tebliğ edilmedi henüz. Saçmalıktan öte, hukuk tarihine çok büyük bir ayıp olarak geçecek bir belgeyle karşı karşıyayız.

Meclis konuşmalarımız kapatma davasına gerekçe gösterilmiş. Bu mevcut anayasa bile böyle bir kapatma davasına cevaz vermiyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Anayasaya, kanunlara, uluslararası sözleşmelere aykırı davranmıştır. Esas aldığı tek şey Sarayın iradesidir. Sarayın iradesinin gereği olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu davayı açmıştır. Korkularını herkes gördü. Halkımızın desteğinin ne kadar büyüdüğünü bütün dünya görecek.

Halkımız Newroz meydanlarında demokratik siyasete sahip çıkacaktır. Hep birlikte o yakın görünen ışığa yürüyüşümüz devam edecektir. Newroz kutlu olsun Newroz pîroz be, Mebrûk Eyd-il Newroz.”