Canan Kaftancıoğlu Meral Akşener’in “15 vekil pişmanlığı”na yanıt verdi

Yayın tarihi: 28 Haziran 2023 Çarşamba 12:13 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2023 Çarşamba 12:13 pm

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP’den İYİ Parti’ye 15 milletvekili transferi yapılmasından pişman olduğunu belirten İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e “Ne sayın Kılıçdaroğlu, ne ben, ne de Cumhuriyet Halk Partililer bu milletvekillerini bir diyet olarak vermedik” şeklinde yanıt verdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Sözcü Gazetesi’nden Ruhat Mengi’ye gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “CHP’den 15 milletvekili istedik, en büyük pişmanlığımdır. Bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin’in ‘Diyet’ine döndü bu iş” sözlerine yanıt verdi.

Kaftancıoğlu, “Ben saygı duyarım, kendi görüşü olarak pişmanlık duyabilir ama ben de o 15 milletvekilinin verildiği partinin İl Başkanı olarak şunu söyleyebilirim; ne Sayın Kılıçdaroğlu, ne ben, ne de Cumhuriyet Halk Partililer bu milletvekillerini bir diyet olarak vermedik, ya da ‘size bunu veriyoruz ama sonrasında bunu hatırlatırız’ duygusu aklımıza gelmedi. Ben o milletvekillerimizin nasıl ağlayarak gittiğinin tanığıyım, biz Türkiye demokrasisine katkı sunsun, herhangi bir siyasi partinin seçime girme hakkı engellenmesin diye verdik. Orada Sayın Akşener belki televizyonndaki tartışmaların etkisiyle veya kim ne söylediyse öyle düşünmüş olabilir ama Cumhuriyet Halk Partisi’nde liderimiz ve bizler bunun demokrasiye katkı olsun diye verildiğinin bizzat tanığıyız” ifadelerini kullandı.

OĞUZ KAAN SALICI İDDİALARI

Canan Kaftancıoğlu, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması durumunda eski Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’yı destekleyeceği yönündeki iddiaları yalanladı.

Kaftancıoğlu konuyla ilgili olarak, “parti içinde yapılardan, kişilerden ve kliklerden uzak dururum, tamamen reddederim, çünkü örgütlü yapılarda siyaseti yapılar, kişiler üzerinden okuduğunuzda hata yaparsınız. Örgütlü mücadelede lider vardır, örgüt vardır ve o örgütlü mücadelenin içine giriyorsanız siz de örgütü güçlendirerek yukardan aşağıya disiplini, aşağıdan yukarıya da demokrasiyi güçlendirerek güçlü bir örgüt, güçlü bir parti haline getirirsiniz. Dolayısıyla, bunlar hep söyleniyor, benim Cumhuriyet Halk Partisi’nde yol arkadaşlarım vardır, dava arkadaşlarım, fikir arkadaşlarım vardır ama partide benim politik bilincim, ideolojik bilincim kişileri bir yere getirmeye yönelik değil, örgütlü mücadeleyi olması gereken yere taşımak ve o örgütlü mücadele sonucunda da insanların örgütlü mücadelenin talepleri üzerinden pozisyon almalarına vesile olmaktır” şeklinde konuştu.

“BENİM PARTİ İÇİNDE KONUŞMADIĞIM MI ZANNEDİLİYOR?”

Canan Kaftancıoğlu, başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptıkları olmak üzere CHP’de değişim tartışmalarının kamuoyu önünde yapılmasını eleştirdi.

Kaftancıoğlu, “Disiplinli örgütlü yapılarda örgüt içi durumlar ve konular asla ve asla kamuoyu önünde konuşulmaz. Ben seçimden sonra hiç konuşmadım, benim örgüt içinde ya da parti içiinde konuşmadığım mı zannediliyor? Parti içi durumlar, ilgililerinin, muhataplarının olduğu yerde ve parti kurullarında konuşulur” dedi.

“DIŞARIDAN DİZAYN”

Canan Kaftancıoğlu, CHP’nin siyasetine dair yapılan eleştirilerde dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, “Seçmenin, gazetecilerin eleştirileri çok kıymetli ancak, dışarıdan Cumhuriyet Halk Partisi’ni dizayn etmeye kalkmak, buna da içeriden fırsat verecek zemin oluşturmak çok yanlış. Dışarıdan insanlar ‘CHP’nin lideri şu olmalı, bu olmalı’ diye konuşanlar eğer buna inanıyorsa gelsin örgütlü mücadelemize, birlikte mücadele edelim” şeklinde konuştu.

“SAĞA KAYMA” ELEŞTİRİLERİ

Canan Kaftancıoğlu, CHP’nin siyaseten sağa kaydığı yönündeki eleştirileri de doğru bulmadığını, CHP’nin sosyal demokrat bir parti olduğunu söyledi.

Kaftancıoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Partileri sağ ya da sola kaydıran şeyler, partilere gelen ya da getirilen kişiler değildir. Siz sağdan bir partili getirirsiniz, bu sizin sağa kaydığınızı göstermez, sağa kaydığınızı ne gösterir biliyor musunuz; programınız ve ilkeleriniz dışında iş yapmak. Emeğe karşı bakışınızı değiştirirseniz parti aks değiştirmiştir, vatandaşa karşı bakışınızı değiştirirseniz parti aks değiştirmiştir, temel ilkeler vardır, onun dışında kişiler üzerinden “parti sağa ya da sola kaydı” demek partiye haksızlıktır. Cumhuriyet Halk Partisi sosyal demokrat bir kitle partisidir, nokta. Sosyal demokrat kitle partisinde solun bütün yelpazesindeki düşünüşler olur, sosyalist birisi de olur, sosyal demokrat da olur, bu dönemin siyasetinin gerektirdiği “kendisini merkez sağda konumlayan” insanlar da olmuştur, bunların olması partide bir ideolojik aks değişikliğine neden olmaz. Üzülerek söylüyorum, biz bunu bile topluma anlatamadık. Partiler, ilkeler, programlar üzerinden yorumlanır ve partinin liderinin söyledikleri bağlar.”

“KILIÇDAROĞLU’NUN KOLTUĞA YAPIŞMA DUYGUSU YOK”

Canan Kaftancıoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olarak kalma konusunda ısrarcı olmadığını, örgütün aday göstermesi durumunda yeniden aday olacağını, aksi halde olmayacağını düşündüğünü belirtti.

Kaftancıoğlu, “Kılıçdaroğlu’nu tanıyan biri olarak asla koltuğa yapışmak gibi bir duygusu olmadığını bizzat biliyorum, bunu iddialı söyleyebilirim. Kılıçdaroğlu örgütünü dinleyecektir, örgütü kendisini adaylaştırırsa o sorumluluktan kaçmayacaktır, örgütten aksi yönde bir ses gelirse de aday olmaz. Yani Kılıçdaroğlu’nun kendisinin aday olması gibi bir durum olmaz” ifadelerini kullandı.

İYİ Partililer ‘AKP’yi istiyor’