Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülüyor

Yayın tarihi: 30 Ocak 2024 Salı 11:50 am - Güncelleme: 30 Ocak 2024 Salı 12:28 pm

AKP, Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürme hazırlığında. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Can Atalay kararının bu hafta TBMM’de okutulmasını planladıklarını açıkladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Anayasa Mahkemesi’nin ‘Hak ihlali’ kararına rağmen Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürmek için harekete geçti. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, cezaevinde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın durumuna ilişkin açıklamada bulundu.

“BUGÜN VEYA BU HAFTA TAMAMLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

AKP’li Usta, NTV’de katıldığı canlı yayın programında konuya ilişkin gelen “Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini sağlayacak Yargıtay kararı bugün okunacak mı Meclis’te?” sorusu üzerine “Bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz. Bu artık bir prosedür haline gelmiş durumda. Meclis’in de üzerine düşen vazifeyi yapması gerekiyor. Bu hafta için planımız var” yanıtını verdi.

AKP Grup Başkanvekili bununla birlikte konuyla ilgili tartışmanın devam etmesini beklediğini belirterek, “Biz de Meclis olarak konuyu takip etmeye devam edeceğiz tabii ki. Yine Meclis’e düşen bir görev olursa onu yerine getirmeye çalışacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden verilen hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle yapılan iki başvuruda da hak ‘hak ihlali’ kararı vermişti. 21 Aralık’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan ikinci karar mahkeme tarafından bir önceki kararda olduğu gibi Yargıtay’a gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına karar vermişti.

57 baro başkanından Numan Kurtulmuş’a Can Atalay mektubu

Can Atalay, Hatay, TİP

Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülüyor

Kaynak: TELE1