“Erdoğan söylemek istediklerini Bülent Arınç’a söyletiyor” iddiası

Yayın tarihi: 9 Ekim 2023 Pazartesi 1:30 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2023 Pazartesi 1:52 pm

AKP’li Bülent Arınç’ın Hamas’a yönelik sert sözleri gündem olurken Dış Politika Uzmanı İlhan Uzgel çarpıcı bir iddia ortaya attı. Uzgel, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemek istediklerini Arınç’a söylettiğini öne sürdü.

Hamas’ın Hassam Tugayları’nın saldırısı ile başlayan ardından İsrail’in ‘savaş ilanı’ ile süren Ortadoğu’daki savaşta 3. günde de çatışmalar sürüyor. AKP’li Erdoğan’ın çatışmaların ilk günlerinde yaptığı itidal çağrısının ardından bir diğer AKP’li Bülent Arınç’ın Hamas’a sert sözleri gündem oldu.

Hamas’ı laf dinlememekle suçlayan Arınç, Kocaeli Kitap Fuarı’nda ‘Dünya Liderleriyle Anılar’ adlı söyleşide, Hamas’ı şu sözlerle eleştirdi:

“Her defasında da onlara söylüyorum yanlışlık şurada: Senin ne gücün var? Senin gıdanı bile dışarıdan gönderiyoruz, senin teknik aletlerini, ihtiyaçlarını dışarıdan karşılıyoruz. Sen iki tane uydurma füze atıyorsun, İsrail’de sinek vızıltısı gibi geliyor ama onlar diyor ki ‘Hamas bize hücum etti’, senin başına bomba yağdırıyor. Sana olan oluyor ve sen onlara haklılık payı kazandırıyorsun. Niye bunu yapıyorsun? Burada çıkarımız ne bizim? Dinlemiyorlar. Sayın cumhurbaşkanımız dün de kongrede çok güzel konuştu. Yani iki tarafı da diline almadan, ‘Taraflara sükûnet tavsiye ediyoruz’ dedi. Bu bir diplomatik dil demek. En azından bombalamalar dursun ama özel görüşmelerimizde bunlara ‘Yapmayın artık’ demeye başladık. Eskiden Katar’da, Kuveyt’te bunlara kol kanat gererdi. Onlar zaten çektiler ellerini. Bir tek biz kaldık. Bizi de zor durumda bırakıyorsunuz. Biz bu ülkede elbette sizin haklarınızı gözetiriz ama bunun barış içinde olması lazım. ‘Bizim gücümüz ne? Siz kiminle mücadele ediyorsunuz?’ deme noktasındayız. Attın füzeyi, peki bundan sonra ne olacak diye düşünmez mi insan?”

Bülent Arınç’tan Hamas’a tepki: “Senin ne gücün var”

Dış Politika Uzmanı Prof. Dr. İlhan Uzgel, TELE1’de katıldığı Gün Ortası programında AKP’li Bülent Arınç’ın sözlerini ve süreci değerlendirdi.

“ERDOĞAN SÖYLEMEK İSTEDİKLERİNİ ARINÇ’A SÖYLETİYOR”

Uzgel, ilginç bir iddiada bulunarak, “Erdoğan ile Arınç’ın sözleri aynı yere çıkıyor. Çok iddialı olmasın diye söylemekte biraz tereddüt ediyorum ama Erdoğan söylemek istediklerini Bülent Arınç’a söyletiyor da olabilir bir ihtimal. Öyle bir zamanlamadaydı ki bu Erdoğan tam da ABD ile arasını düzeltmeye çalışıyordu ve bunu da ağırlıklı olarak İsrail ile ilişkileri düzeltip biliyorsunuz Netanyahu gelecekti buraya geçenlerde görüştü. Yahudi lobileriyle ilişkileri düzelterek yapmaya çalıştı. Tam böyle bir ortamda çok zor durumda kaldı Erdoğan. Netanyahu gelmez artık” dedi.

“ONE MİNUTE DEMİŞ ADAM BAKIYORSUNUZ SUYA SABUNA DOKUNMUYOR”

Erdoğan’ın açıklamasını değerlendiren Uzgel, “One minute demiş adam bakıyorsunuz suya sabuna dokunmayan bir açıklama yapıyor, BM genel sekreterinin açıklaması var aşağı yukarı onu kopyalamış Erdoğan. O nötrlükte bir açıklama. “Ben buna bulaşmayayım fazla, ‘Bu da nerden çıktı?” demiştir Erdoğan” dedi.