BM raportörü: Süleymani suikasti uluslararası hukuk ihlali

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2020 Salı 2:41 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2020 Salı 2:41 pm

ABD’nin İranlı General Kasım süleymani’yi öldürmesini araştıran Birleşmiş Milletler Uzmanı raporunda olayın uluslararası hukukun ihlâli olduğu kaydedildi.

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Kasım Süleymani, ABD’nin düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüştü. Olayı araştıran Birleşmiş Milletler raportörü saldırının, uluslararası hukukun ihlâli olduğu sonucuna vardı.

BM Özel Raportörü Agnes Callamard, raporunu 9 Temmuz’da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne sunacak.

ABD, saldırıya gerekçe olarak, ülke çıkarlarına yönelik bir tehdit olduğunu ve Süleymani’ye suikastin öz savunma amacıyla düzenlendiğini iddia etmişti. Callamard, ABD’nin bu gerekçeyi destekleyecek kanıtlar sunamadığını belirtti. Raporunda, saldırının Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı ihlâl ettiğini vurgulayan Callamard,  silahlı insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıların araştırılması ve denetlenmesi çağrısında bulundu.

‘ULUSLARARASI TOPLULUK SESSİZ KALIYOR’

Reuteurs Haber Ajansı’na konuşan Callamard, “İnsansız hava aracı kullanımında dünya kritik bir aşamadan geçiyor. Güvenlik konseyi hiç ortada görünmüyor. Uluslararası topluluksa isteyerek ya da istemeyerek sessiz kalıyor” dedi.

29 Haziran’da İran’da Süleymani suikastini araştıran savcı, olayla ilişkili olarak ABD Başkanı Donald Trump ve 35 Amerikalı yetkilinin tutuklanması için karar çıkartmış ve Interpol’e kırmızı bülten başvurusu yapmıştı.

Kasım Süleymani’nin vurulma anına ait görüntüler ortaya çıktı