BM açıkladı: En az 1035 sivil hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 24 Mart 2022 Perşembe 8:49 pm - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 8:49 pm

Birleşmiş Milletler, Rusya‘nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonlarda en az 1035 sivilin hayatını kaybettiğini ve 1650 sivilin yaralandığını açıkladı. Ayrıca üç milyon 674 bin 952 mültecinin komşu ülkelere geçiş yaptığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler(BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yaptığı açıklamada Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin veriler paylaşıldı. Açıklamada, 24 Şubat’tan bu güne kadar Ukrayna’dan üç milyon 674 bin 952 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi. En çok Polonya’ya geçiş yapan Ukraynalıların sayısı iki milyonu geçti. Ayrıca Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 113 bin kişi Rusya’ya geçti.

10 MİLYON UKRAYNALI YURDUNDAN EDİLDİ

Ukrayna’dan komşu ülkelere giden mültecilerin çoğu Avrupa ülkelerine geçiş yaptı. BM‘ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, Ukrayna içinde de yaklaşık 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini, böylelikle komşu ülkelere geçen mültecilerle birlikte yerinden edilen Ukraynalıların toplam sayısının 10 milyona ulaştığını açıkladı.

EN AZ 1035 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre Rusya-Ukrayna savaşında askeri operasyonların başladığı 24 Şubat’tan 23 Mart’a kadar en az 1035 sivil hayatını kaybetti, 1650 sivil ise yaralandı.

“ÇOK DAHA FAZLASI OLABİLİR”

BM’nin yaptığı açıklamada, Ukrayna’da hayatını kaybeden ve yaralı sivil sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği belirtildi.
Birleşmiş Milletler,  sivil kayıplara ilişkin sadece teyit edebildiği rakamları açıkladığını bildirirken, Ukrayna’nın açıkladığı rakamların çok daha fazla olduğu görüldü.

Tüketicinin korunmasına dair kanun teklifi TBMM’den geçti