Çin Rusya’nın Ukrayna operasyonunu desteklediği iddialarını reddetti

Yayın tarihi: 24 Mart 2022 Perşembe 8:25 pm - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 8:25 pm

Çin, Rusya‘nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonu destekledikleri iddialarının “yanlış bilgi” olduğunu bildirdi. Pekin ayrıca bölgedeki durumdan  hangi tarafın daha fazla sorumlu olduğunu ‘herkesin bildiğini’ söyledi.

Çin Küresel Televizyon Ağının (CGTN) haberine göre, Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çian, bazı Batı basınında yer alan Çin’in Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını desteklediği iddialarına yanıt verdi. Vu, Batı medyasındaki söz konusu iddiaların “Çin’e çamur atma girişimi” olduğunu vurgulayarak bunların “yanlış bilgi” olduğunu kaydetti.

UKRAYNA MESELESİ KARMAŞIK

Ukrayna meselesinin tarihi ve günümüze dayanan “karmaşık” sebepleri olduğunu ve bu sebeplerin sorunu şu anki boyuta taşıdığını öne süren Vu, krizin bu noktaya gelmesinde hangi tarafın rolünün daha fazla olduğunu ‘herkesin bildiğini’ söyledi.

Vu, Çin‘in olaylara nesnel ve adil bir tutum benimsediğini ve bağımsız kararlar verdiğini iddia ederek, “Çin, mevcut krizi çözmek için BM sözleşmesinin amaç ve ilkelerinin uygulanması, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymamız ve korumamız gerektiğine inanıyor.” ifadelerini kullandı.

Tarafların meşru güvenlik kaygılarını dikkate alması gerektiğini kaydeden Vu, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesini taahhüt edilmesi, bölgenin uzun vadeli istikrarına odaklanılması, dengeli, sürdürülebilir bir barış ortamı ve güvenlik mekanizması inşa edilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Bu zararlı yazılım Rusya ile bağlantılı çıktı