Blinken-Çavuşoğlu görüşmesin de somut sonuç yok! F-16’lar beklemede

Yayın tarihi: 19 Ocak 2023 Perşembe 7:42 am - Güncelleme: 19 Ocak 2023 Perşembe 7:42 am

Biden Yönetimiyle Erdoğan Yönetimi arasındaki sorunlar devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Washington temaslarından somut bir sonuç çıkmadı.

F-16 Savaş uçaklarının satış ve modernizasyonu konusunda Biden Yönetimi ‘sözde’ destek verdi, Türk tarafının beklentilerini boşa çıkardı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’la görüştü.

Diplomatik çevrelerde‘üst düzey bir Türk yetkilinin nadir ziyareti’ olarak değerlendirilen Çavuşoğlu ziyaretinin ‘en önemli’ günden maddesi olan ‘ F-16 savaş uçaklarının satışı ve modernizasyonu’ oldu.

TRT-USA’nın yüzbinlerce dolarlık 6 aylık masraf listesi

KONGRE’YE RESMİ TALEP YOK

Ankara bir yılı aşkın bir süredir 40 yeni F-16 uçağıyla 80 adet uçak için modernizasyon kiti talep etti. Ancak Biden Yönetimi bugüne kadar Kongre’ye resmi bir talepte bulunmadı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun görüşmeden sonra yaptığı açıklamadan Blinken’ın bu konuda bir garanti veremediği anlaşılıyor. İki Bakanın açıklamalarından ‘temennilerin ötesine gitmeyen F-16 satışı başka bir bahara kalmış’ görünüyor.

SOĞUK İLİŞKİLER SIR DEĞİL

Her ne kadar Biden Yönetimi kapalı kapılar ardında Kongre’deki muhalefeti öne sürüyorsa da Başkan Biden’la AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın soğuk ilişkileri sır değil. Biden seçim kampanyasından beri ‘insan hakları ihlalleri ve giderek otoriterleşen Erdoğan’a mesafeli duruyor. Beyaz Saray’dan bugüne kadar Erdoğan’a resmi bir davet yapılmadı. Amerikan Başkanları ilk dönemlerinde genellikle Türk liderleri Washington’a davet ederler.

Çavuşoğlu-Blinken görüşmesinde Türk tarafının önceliği F-16 olurken, ABD’nin önceliği de İsveç ve Finlandiya’nın Nato üyeliği oldu. Çavuşoğlu’na göre, Blinken görüşmesinde bu konu F-16 satışı için şart olarak önlerine gelmedi.

Erdoğan yönetimi Ortodoks Yahudi lobiciyle yola devam

Çavuşoğlu görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ‘ama Finlandiya ve İsveç’in üyelik sürecinin hızlanmasının Kongre üzerinde her ne kadar bu iki konunun doğrudan bağlantısı olmasa da olumlu etkisi olacağını herkes söylüyor’ dedi.

SURİYE KONUSU DA GÖRÜŞÜLDÜ

Blinken-Çavuşoğlu görüşmesinin önemli bir gündem maddesi de Suriye konusu oldu. Yapılan ortak açıklamada, Suriye konusunun tüm yönleriyle ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, ‘YPG ve PYD’ konularına değinilmedi. ‘Suriye krizini tüm yönleriyle ele alan taraflar, ABD ve Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca Suriye’nin öncülüğünde yürütülecek bir siyasi sürece olan bağlılıklarını yinelemişlerdir’ denildi.

Erdoğan yönetimine Musevi asıllı ABD’li danışman

Çavuşoğlu’na göre, ABD Suriyeli ile ilgili yeni bir çalışma başlatma önerisi yaptı. Ancak önerinin ayrıntılarına değinmedi. Öte yandan Ankara’nın İsveç ve Finlandiya’nın Nato üyeliğiyle ilgili tutumu Beyaz Saray günlük basın brifinginde de soruldu. Sözcü Karine Jean-Pierre’e , ‘Başkan Biden’ın Türkiye’yi güvenilir bir NATO müttefiki olarak görüp görmediği’ soruldu.

Sözcü, ‘iki ülkenin NATO üyeliklerini henüz onaylamamış olan müttefiklere onay sürecini en kısa sürede tamamlamaları çağrısında bulunuyoruz’ demekle yetindi. Sonuç olarak Blinkin-Çavuşoğlu görüşmesinden ‘müttefikliği övmelerinin dşında’ Washington’la Erdoğan Yönetimi arasındaki sorunların hiçbirinin çözüldüğüne ilişkin somut bir şey çıkmadı.

Yandaş Vakıf TÜRKEN’in ‘Manhattan Gökdeleni’nden son görüntü