Erdoğan yönetimi Ortodoks Yahudi lobiciyle yola devam

Yayın tarihi: 12 Ocak 2023 Perşembe 7:38 am - Güncelleme: 12 Ocak 2023 Perşembe 7:38 am

Yılmaz Polat

Erdoğan Yönetimi ABD’deki umudunu ‘Yahudi Lobisine’ bağladı.

2021 yılında Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla başlattığı Yahudi kurum, kuruluş ve lobi şirketleriyle bağını güçlendirerek devam ediyor.
AKP’li Büyükelçi Mercan,‘ Friedlander Consulting Group LLC’ adlı lobi şirketiyle yaptığı anlaşmayı yeniledi.

ABD’deki ‘Ortodoks Yahudilerin’ önde gelen isimleri arasında yer alan Friedlander’e masraflar hariç ayda ‘35 bin’ yılda ‘420 bin dolar’ ödenecek.

Anlaşma ABD Adalet Bakanlığı (Yabancı Ülke Temsilcileri Kayıt Yasası- Foreign Agents Registration Act) FARA’nın resmi sitesinde de yayınlandı.

AKP Yönetimi, İsrail’le ilişkilkeri düzeltmek ve bu ilişkiyi ABD Yönetimi üzerinde kullanmak için son iki yıldır yüzünü yeniden etkili Yahudi kurum ve kuruluşlara çevirdi.

Büyükelçi Mercan önemli isimlerle bir araya geldi, sinagogları ziyaret etti ‘Hanukkah’ gecelerine katıldı ve Biden Yönetimi ve Kongre nezdinde lobi yapacak olan Friedlander Grubu ile anlaştı.
Mercan son olarak Musevi asıllı strateji uzmanı Kalman Chaim Sporn’la ‘Strateji Danışmanı‘ olarak anlaşma yaptı.

Ezra Frienlander’in yanısıra Büyükelçi Mercan’ın sürekli din adamı Haham Rabbi Marc Scheneir’la bir arada görülmesi, dini günlerde singogda bir araya gelmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl New York’ya bugüne kadarki en geniş katılımlı ‘Yahudi Zirvesine’ katıldı. Frienlander ve Scheneir’in düzenlediği 50’den fazla Yahudi kuruluşunu bünyesinde toplayan ‘ABD Büyük Yahudi Örgütleri Başkanları Konferansı’nda Erdoğan, Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Steven Lauder’la uzun bir görüşme yaptı.

 

Murat Mercan Musevilerin ‘Bar Mitzva’ töreninde: Mercan, arkasında Ezra Friedlander, yanında Haham Marc Schneier ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür