Bize neler yediriyorlar? Yumurtalar kanserojen diye Tayvan Türkiye’den tazminat istiyor

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2023 Cuma 9:04 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2023 Cuma 10:01 am

Tayvan, Türkiye’den ithal ettiği yumurtalarda kanserojen madde bulunduğunu açıklayarak tazminat talep edileceğini duyurdu. Tayvan’ın bu hamlesi “Bize neler yediyorlar?” sorusunu akıllara getirdi.

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, Türkiye’den ithal edilen 127 ton yumurtada, kanserojen madde bulunduğunu açıkladı.

Tayvan’ın yarı resmi yayın organı CNA’da yer alan habere göre, 12-18 Temmuz arasında, sınırdaki kontrollerde Türkiye’den alınan 5 parti yumurtada “nitrofuran” isimli kanserojen madde tespit edildi.

Tayvan iklim koşulları, artan maliyetler ve kuş gribi nedeniyle yumurta üretiminde yaşanan sorunlara karşı Türkiye, ABD ve Avustralya’dan yumurta ve tavuk ithalatı için özel bir program başlatmıştı.

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi Direktör Yardımcısı Lin Chin-Fu, yumurtalar hükümet programı kapsamında satın alındığı için ithalatçıya ceza kesilmeyeceğini söyledi.

Fakat, 18 Temmuz’daki bu açıklamadan 1 gün sonra Tayvan Tarım Bakanı Chen Chi-Chung, tazminat isteyeceklerini söyledi. Chen Chi-Chung “Hükümet tedarikçiden sözleşme hükümleri uyarınca tazminat isteyecek” dedi.

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, yumurtaların tamamının imha edildiğini duyurdu. Ulusal Hayvan Endüstrisi Kuruluşu COE’su Peter C.H. Chen, zararın 160 bin dolar olduğunu dile getirdi.

Daha önce Rusya ve Avrupa’ya gönderilen ürünlerde de aynı sorun yaşanmıştı.

RUSYA DOMATESTLERİ VE ÜZÜMLERİ GERİ GÖNDERMİŞTİ

Rusya geçtiğimiz yıllarda Türkiye’den getirilen 21 ton domatesi güve bulunduğu gerekçesiyle geri çevirdi. Geçtiğimiz haftalarda Ukrayna da Türkiye’den gönderilen 38 ton domatesi iade etmişti. Yine 2015 yılında gönderilen üzümler de yapılan incelemeler sonucu geri gönderilmişti.

Rusya 60 ton domatesi Türkiye’ye geri gönderdi! Gerekçe: Canlı larva var

AVRUPA DA PESTİSİT GEREKÇESİYLE BİLDİRİM YAPMIŞTI

Avrupa da daha önce Türkiye’den gönderilen ürünlerle ilgili 190 bildirim yaptı. Bildirimlerde meyve ve sebzelerde Pestisit Kalıntıları olduğu belirlendi. Pestisitler tarımsal üretimde zararlı olduğu savunulan böcekler, otlar, mantarlar ve kemirgenler gibi canlılara karşı kullanılan zehirli kimyasallara verilen genel isim.