BioNTech Alman ekonomisinin büyümesine yüzde 0.5 katkı yaptı

Yayın tarihi: 15 Ocak 2022 Cumartesi 11:22 am - Güncelleme: 15 Ocak 2022 Cumartesi 11:22 am

BioNTech firması, 2021’de yüzde 2.7 büyüyen Alman ekonomisine tek başında yüzde 0.5 oranında katkı verdi. Böylece, ülkenin geçen yılki büyümesinin yaklaşık 5’te 1’lik kısmı BioNTech firmasının cirosundan kaynaklandı.

Kovid-19 aşısı geliştiren biyoteknoloji şirketi BioNTech, Almanya’nın ekonomik büyümesinin yaklaşık 5’te 1’ini sağladı. Alman basınında yer alan habere göre, Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucuları arasında yer aldığı BioNTech firması, Almanya’nın yıllık büyümesinde önemli rol oynadı.

“BU ÇOK ÖZEL BİR DURUM”

Konjonktür Araştırmaları ve Makroekonomi Enstitüsü (IMK) ile Kiel mekezli Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Biontech’in ticari başarısının 2021 yılında Alman Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına (GSYİH) yüzde 0,5’lik katkı sağladığı tahmininde bulundu. IfW Konjonktür Birimi Direktörü Nils Janssen de GSYİH hesaplarına ilk kez yıl sonunda gelen milyarlarca euro değerindeki lisans gelirlerinin de dahil olduğunu belirterek “Biontech’in GSYİH’yı yaklaşık yüzde 0,5 oranında artırdığını tahmin ediyoruz. Bu çok özel bir durum” diye konuştu.

MK Bilim Direktörü Sebastian Dullien, büyüme oranında Biontech’in belirgin bir rol oynadığını belirterek, “Şirket, büyüme oranına da yarım puanlık etki etti. Biontech etkisi olmadan büyüme yüzde 2,2’de kalırdı” dedi. Dullien, “Tek bir Alman şirketin şimdiye kadar büyümeye bu kadar güçlü katkı sağladığını hiç hatırlamıyorum” diye konuştu.

Omicron’a karşı BioNTech çağrısı

EN AZ 16 MİLYAR EUROLUK CİRO

Biontech, kendi verilerine göre 2021 yılında aşıdan 16 ila 17 milyar euroluk ciro yaptı. Koronavirüse karşı geliştirilen Comirnaty aşısı, 2008’de kurulan şirketin piyasaya çıkan ilk ürünü oldu. Şirketin 2020 yılındaki cirosu 500 milyon euronun altındaydı.

Biontech CEO’su Uğur Şahin, şirketin aşıdan 2022’de elde edeceği ciro ile ilgili tahminini 17 milyar euro olarak açıklamıştı.

Özlem Türeci Almanya’da Cumhurbaşkanını seçecek