Bilim insanları dışkıları inceledi: Virüs rekor seviyede

Yayın tarihi: 16 Ocak 2022 Pazar 11:36 am - Güncelleme: 16 Ocak 2022 Pazar 11:36 am

Amerikalı bilim insanları, atık su geri dönüştürme merkezlerindeki insan dışkılarından elde edilen verilere göre Omicron varyantının hızla yayıldığını söyledi.

100’den fazla atık su tesisinin verilerini inceleyen bilim insanlarından Biobot Analytics’in kurucusu Mariana Matus, “Amacım yaşadığım bölgedeki vaka ve virüs oranını görmekti. Atık su verilerinden bunu görebiliyor olmak çok çılgınca” dedi.

ABD Hastalıkla Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin de dışkı ve atıkları inceleyerek olası bir virüse karşı “erken uyarı sistemi” oluşturması planları olduğunu hatırlatan Business Insider’a konuşan Matus, “Bizim şirketimiz 100’den fazla atık merkezinden verileri inceliyor. Şu an rekor seviyede Covid-19 virüsü bulunuyor ve Omicron vakalarının tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

DIŞKI COVİD-19 İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP

Atık su ve dışkılar, Covid-19’un takip edilmesi için kritik bir öneme sahip. Dışkılardan Covid-19 bulaşması olası değil fakat PCR testinde pozitif sonuç çıkıyor. Boğaz ve burundan sürüntü örneği alınması bazen yanlış sonuçlar verirken dışkıdan elde edilen sonuçlar ise isabetli çıkıyor.

Omicron pandeminin sonunu getiriyor olabilir