Beyin çipi takılan felçli hasta düşünce gücüyle satranç oynadı

Yayın tarihi: 21 Mart 2024 Perşembe 10:33 am - Güncelleme: 21 Mart 2024 Perşembe 10:33 am

Neuralink’in sahibi milyarder Elon Musk, ABD’de beyin çipi yerleştirilen hastanın düşünce gücüyle satranç oynadığı anları paylaştı.

ABD’de geçirdiği dalış kazasının ardından omuz altı felç olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh isimli hastaya beyin çipi implante edildi.

Arbaugh, dizüstü bilgisayarında satranç oynadı ve Neuralink cihazını kullanarak imleci hareket ettirdi.

‘AMELİYAT SON DERECE KOLAYDI’

ABD’li milyarder ve Neuralink şirketinin sahibi Elon Musk, Arbaugh’un düşünce gücüyle santranç oynadığı anları canlı yayınladı.

Arbaugh, X’te yayınlanan videoda implant prosedürüne ilişkin, “Ameliyat son derece kolaydı. Gerçekten bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Herhangi bir bilişsel bozukluğum yok” dedi.

DÜŞÜNCE GÜCÜYLE ELEKTRONİK ALETLERİ KULLANABİLİYOR

Neuralink, beyin çipleri aracılığıyla sadece düşünce yoluyla elektronik cihazlara erişimi sağlamayı hedefleyen bir girişimdir. İlk aşamada, motor becerilerini kaybetmiş bireyler üzerinde test edilmektedir. Amacı, insan beyni ile bilgisayar arasında bir bağlantı kurarak nörolojik sorunlara çözümler sunmaktır.

Bu çözümler arasında demans, Parkinson hastalığı ve omurilik yaralanmaları gibi durumların tedavisi de yer almaktadır.

Geçen yıl mayıs ayında, beyin çipi projesinin insan deneyleri için Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay alınmıştır.

Elon Muskla FBI arasında gizli sözleşme iddiası! “Casus uydu ağı kuracak”

Kaynak: HABER MERKEZİ