Bebeğin adli tıp raporu çıktı tartışmalar büyüdü! Gazeteciye verilen ödül iptal edildi

Yayın tarihi: 22 Eylül 2022 Perşembe 9:20 am - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 9:24 am

İstanbul Beylikdüzü’nde ‘balkondan düştü’ denilerek hastaneye kaldırılan bebeğin adli tıp raporu çıktı. Yayınlanan raporda bebeğin istismara uğramadığı ifade edildi. Rapor ile birlikte tartışmalar büyüdü. Gazeteciye verilen ödül iptal edildi.

İstanbul Beylikdüzü’nde 6 Eylül’de balkondan düştü denilerek Beylikdüzü Devlet Hastanesi’ne götürülen 2 yaşındaki bebek geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti.

Bianet, haberlerde düştü denilerek servis edilen bebeğin adli muayenesinde istismar bulgusu tespit edildiğini yazdı. Haberin ardından dosyaya gizlilik kararı alındı.

MUAYENE RAPORUNDA ‘YIRTIK’ TESPİTİ

Bebeğin genel muayene raporunda, ilk anlarda kalp masajı yapıldığı, bebeğin geldiğinde yüzünün soluk olduğu belirtildi. Yine raporda “Cilt muayenesi soluk gönümünde, vajinal açıklık genişti. Ciltte başka bir ekimotik lezyon saptanmadı.” ifadeleri yer aldı.

Ortaya çıkan muayene raporu ve doktorlar istismar iddiasına dikkat çekti. Tartışmalar devam ederken TELE 1’den Esma Yapıcı, bebeğin babasına ve annesine ulaşarak iddiaları sordu.

BEBEĞİN BABASI: KARALAHANA VARDI

Bebeğin babası A.Y. çocuğun düştüğü yerde karalahana olduğunu söyledi. Babanın ifadesi şöyleydi:

“Biz fasulye, masulye hiçbir şey söylemedik. Düştüğü yerde tam ekilmiş karalahana vardı. Sadece o vardı. Düştüğü yer ikinci kattı. Ben o zaman evde yoktum. Böyle boş haberler yapılmış. Ben bunun peşini bırakmayacağım zaten.”

‘Balkondan düştü’ denilen bebeğin annesi sessizliğini TELE1’e bozdu! “Doktor gıcıklığından otopsi istedi”

ANNE DE KONUŞTU

Bebeğin annesinin ifadesi ise şu şekildeydi:  “Karalahananın üstüne düşünce göğsünde morluk oluştu. Bunun dışında tertemizdi. Cenazeyi yıkayanlar da şahit. Evi pireler basmıştı. Çocuğumun kolları ve bacakları kaşınıyordu. Vücudundaki lekeler ancak bu olabilir. İlaçlama şirketini aradığıma dair telefon kayıtları da var. Sadece göğsünde morluk var yani düştüğü yerde. Cenazeyi yıkayanlar da şahit. Tertemizdi vücudu.”

Anne aynı zamanda istismar iddialarıyla gündeme gelen dedenin olaydan üç ay önce köye gittiğini ve çocuğun cenazesinden iki gün sonra eve geldiğini söyledi.

BAŞSAVCILIK: ARAŞTIRILIYOR

Ortaya çıkan haberlerin ardından Başsavcılık yaptığı açıklamada soruşturmanın yürütüldüğünü, adli tıp raporunun beklendiğini yazdı.

RAPORU DHA SERVİS ETTİ

Beklenen adli tıp raporu iki gün önce çıktı. DHA’nın servis ettiği raporda, istismar bulgusuna rastlanılmadığı ifade edildi. Raporda bebeğin ‘Yüksekten düşme sonucu meydana gelen beden travması ve iç kanama’ nedeniyle öldüğü belirtildi. Bebeğin hastanedeki adli muayene raporunda yapılan tespitler, Adli Tıp Kurumu raporlarında doğrulanmadı. Bebeğin cenazesinde yapılan incelemelerde, bir başkasına ait DNA bulgusuna da rastlanmadı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Erva’nın ölümüyle ilgili Adli Tıp Kurumu’ndan gelen rapora göre soruşturmayı tamamlaması bekleniyor.

DHA: 2 Yaşındaki bebeğin ölümünde istismar yok

VERİLEN ÖDÜL İPTAL EDİLDİ

Rapor çıktı ama tartışmalar bitmedi. Haberi yapan gazeteci Evrim Kepenek’e verilen Musa Anter ödülü iptal edildi. Kepenek’e ödülün verilip tekrardan geri alınmasına gazeteciler tepki gösterdi. Gazeteciler, “İddia boyutunda olan bir habere neden ödül verildi, verilen ödül neden iptal edildi?” yorumunu yaptı. Musa Anter jurisi de açıklama yaptı. Juri hatasını kabul ederek şunları söyledi:

“Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin 29. yılında ‘Türkçe Haber’ dalında birincilik ödülüne, bianet’ten Evrim Kepenek’in ‘Beylikdüzü’nde 2 yaşındaki çocuğa istismar iddiası’ haberi değer görülmüştü. Demirören Haber Ajansı’nın ‘Adli Tıp Kurumu raporu iddiaları doğrulamadı’ haberi üzerine, ödül kriterleri açısından süreci izleme gereği ortaya çıktığı için, jüri ödülü geri çekme kararı vermiştir. Türkçe Haber Jürisi, ismi verilmeyen bir doktor beyanı ve acil servis raporunun varlığına ilişkin dip not eşliğinde yapılan haberle ilgili karar verme sürecinde ‘detaylı değerlendirme ihmalini’ kabul etmektedir. Jüri, özetlenen sürecin ardından bu yıl Türkçe Haber Dalında ‘Birincilik’ ödülü verilmemesini kararlaştırmıştır. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri Türkçe Haber Jürisi: Candan Yıldız, Faruk Eren, Fatih Polat, Tuğrul Eryılmaz, İbrahim Varlı, Hüseyin Aykol.”