BDDK’dan ikisi eski Merkez Bankası Başkanı 26 kişi hakkında daha suç duyurusu

Yayın tarihi: 27 Aralık 2021 Pazartesi 2:49 pm - Güncelleme: 28 Aralık 2021 Salı 10:15 am

Erdoğan işaret etti BDDK harekete geçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Eski Merkez Bankası Başkanları Rüştü Saraçoğlu ve Durmuş Yılmaz’ın da aralarında olduğu 26 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Emin Çapa, resmi tabloları ortaya döktü.

BDDK, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Eski Merkez Bankası Başkanı Rüştü Saraçoğlu, Emin Çapa, Mustafa Sönmez, Güldem Atabay, Burhanettin Bulut, Selçuk Geçer, Erk Acerer ve Alican Uladağ”ın de aralarında olduğu ekonomist ve gazeteciler hakkında ‘asılsız haber’ yaydıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

ERDOĞAN İŞARET ETTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın “kur korumalı mevduat” için yaptığı “Zımni bir faiz artırımı yapıldı. Bu bir alım fırsatıdır. Başka bir şey değildir. Bence kaldığı yerden bu iş devam edecektir” yorumuna tepki göstermiş ve “Bu zat da suç işlemiştir. Bunları hesaba çekecekler. Milletvekilliği nedeniyle yırtar ama tazminatla bedelini öder” açıklamasını yapmıştı.

Erdoğan’ın açıklamasından kısa bir süre sonra BDDK harekete geçti. TRT’nin BDDK kaynaklarına dayandırdığı habere göre, “Bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz” maddesine aykırılıktan Durmuş Yılmaz, Güldem Atabay, Burhanettin Bulut, Emin Çapa ve Selçuk Geçer hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

LİSTEYE YENİ İSİMLER EKLENDİ

Erdoğan: Bunları hesaba çekecekler

BBDK yaptığı açıklamada ‘kur hareketlerini manipüle etmeye yönelik paylaşımları’ dolayısıyla BBDK’nın 74. maddesi kapsamında suç duyurusunda bulunduğu isimlere yenilerini ekledi. Listeye Erk Acarer, Şeref Oğuz, Alican Uludağ gibi isimlerde eklendi. Gazeteci Alican Uludağ BBDK’nın suç duyurusuyla ilgili açıklama yaptı.

Uludağ, “Piyango bana da çıkmış! Gerekçeyi bilmiyorum ama suç işlemediğim için korkmuyorum. Asıl korkması, hesap vermesi gerekenler; 5-6 liradan Dolar alıp, 10-15, hatta 18’den satıp vurgun yapanlar; Merkez Bankası’nın 128 Milyar Dolarını yağmalayanlardır! Devlette hiçbir kayıt yok olmaz.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EMİN ÇAPA’DA AÇIKLAMA

Gazeteci Emin Çapa, olayın ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Emin Çapa: “Manipülasyon ile suçlanırsam o iki güne ait tüm döviz alım satım kayıtlarının mahkemeye ibrazını isteyeceğim. Bakalım kim ne zaman döviz almış, ne zaman satmış. Kimler para kazanmış”

Yayınları tekrar dinledim. 3 olasılık var.
1) Sayıştay raporu üzerinden Ziraat-Demirören kredilerini konuştuk. (Hemen sonraki yazısında A.Hakan “öfkemi” diline doladı)
2) Kamu bankalarının B to B satış yaptığını anlatmam
3) “Tedbirlerden değil, döviz satışından düşüyor” demem

Çok şakacı bir Ekonomi Bakanımız var: “O gece arka kapıdan asla döviz satılmadı.”
İlginç. MB, o geceye kadar Aralık’taki 5 “resmi” müdahalede 7 milyar dolar sattı. Geriye kalan 10 milyar dolar nerede?

Şakacı Ekonomi Bakanımız Sn Nebati: “O gece kamu bankaları devreye girmedi. Binlerce bireysel satıcı devreye girdi. Bireyler birbiriyle yarıştı.”

BDDK resmi verisi;
20 Aralık’ta gerçek kişiler 340 milyon dolar sattı
21 Aralık’ta gerçek kişiler 218 milyon dolar aldı

Emin Çapa, paylaşımına devam ederek, “BİTMEDİ. BDDK VERİSİNE GÖRE. “Resmi ve ticari kuruluşlar” 20 Aralık’ta 46 milyon dolar satıyor. 21 ve 22 Aralık’ta ise adeta ucuz dolara koşup 1 milyar 763 milyon dolar alıyorlar” diyerek bir tablo daha paylaştı.

SARAÇOĞLU’NDAN TEPKİ

Eski Merkez Bankası Başkanı Rüştü Saraçoğlu, suç duyurusu için, sosyal medya hesabından, “Hakkımda BDDKnın suç duyurusunda bulunduğu hakkında bir tweet attığı haberleri dolaşıyor. Ben TCMB den 1993 te ayrıldım. 1999 dan beri emekliyim. Piyasayı nasıl etkilerim bilmiyorum. Gerçekten merak ediyorum: iktidarda tutarlılık ne demek bilen var mı. Her hafta mübarek Cuma gecesi gelen bir ilhamla ekonominin yönetimini değiştirenlere kim inanır ve güvenir? Acaba “tutarlı olmak” ne demek bilen var mı?” diye yazdı.

Durmuş Yılmaz’dan Bakan Nebati ve Erdoğan’a yanıt geldi