Basın örgütlerinden Ayşenur Arslan’ın gözaltına alınmasına tepki!

Yayın tarihi: 3 Ekim 2023 Salı 1:32 pm - Güncelleme: 3 Ekim 2023 Salı 2:32 pm

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) gazeteci Ayşenur Arslan‘ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. TGC, Arslan’ın gözaltına alınmasıyla ilgili “Basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Ayşenur Arslan Ankara’da İçişleri Bakanlığı önündeki terör saldırısı hakkında canlı yayında yaptığı yorumlar nedeniyle RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından hedef alınmıştı. Şahin’in hedef göstermesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı gazeteci Ayşenur Arslan hakkında soruşturma başlattı. Hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Ayşenur Arslan gözaltına alındı.

Ayşenur Arslan gözaltına alındı!

TGC’DEN AYŞENUR ARSLAN AÇIKLAMASI

TGC, Ayşenur Arslan’ın gözaltına alınması ve Halk TV’nin programını kaldırması hakkında açıklama yayınladı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Gazeteci mesleği gereği her olayı sorgulamakla yükümlüdür. Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk kamu otoriteleri ve işverenine olan sorumluluklarından önce gelir Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci kamuoyunun doğru bilgilendirilme hakkından sorumludur. Gazeteci ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını bilmeli ancak ifade özgürlüğünün sadece olumlu karşılanan, zararsız haber ya da düşünceleri değil, aynı zamanda ‘devleti şoke eden, inciten, rahatsızlık veren’ düşünceleri de kapsadığının bilincinde olmalıdır. Bildirgenin ışığında Ayşenur Arslan’ın terör olayıyla ilgili sorgulaması ve ifade ettiği düşünceleri nedeniyle gözaltına alınması kabul edilemez. Halk TV yönetimi tarafından programının kaldırılması basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne doğrudan müdahaledir. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde anayasal güvence altında olması esastır. Üyemiz Ayşenur Arslan’ın özgür bırakılmasını talep ediyoruz.”

TGS’DEN GÖZALTI TEPKİSİ

TGS, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ayşenur Arslan’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Söz konusu paylaşım şu şekilde:

“Sorgulamak en temel gazetecilik faaliyetidir. Ayşenur Arslan’ın sözlerinin bağlamından koparılarak, hedef haline getirilerek gözaltına alınması basın özgürlüğüne yönelik saldırıdır. Ayşenur Arslan’ın yanındayız. #GazetecilikSuçDeğildir”

RSF’NİN AYŞENUR ARSLAN MESAJI

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), sosyal medya paylaşımı ise şu şekilde:

“RSF’den Erol Önderoğlu: Gazeteci ifade için çağrılsa zaten kendi isteği ile gider, düşüncelerini açıklar. #AyşenurArslan’ın @halktvcomtr programında ‘terörü lanetliyorum’ demesine rağmen gözaltına alınması, ifade özgürlüğünü diken üstünde tutmaya dönük orantısız bir uygulamadır.”