Basın Konseyi’nden TELE1’e destek: RTÜK, iktidar giyotini olmaya soyundu

Yayın tarihi: 21 Ekim 2022 Cuma 9:28 am - Güncelleme: 21 Ekim 2022 Cuma 9:28 am

İktidarın sopası RTÜK’ün TELE1’e verdiği üç günlük ekran karartma cezasına bir tepki de Basın Konseyi’nden geldi. Konseyden yapılan açıklamada “RTÜK aldığı bu hukuk dışı kararlarla, kuruluş yasasında ‘özerk ve tarafsız kamu tüzel kuruluşu’ konumunu yitirdiğini, ‘muhalif’ televizyon kanalları üzerinde ‘iktidar giyotini’ görevine soyunduğunu kanıtlamıştır” denildi.

İktidarın sansür aracı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1’in lisansını iptal etmeye yönelik bir hamle yaptı. RTÜK, TİP vekili Serra Kadıgil’in sözleri nedeniyle TELE1’e üç gün ekran karartma cezası verdi. Üst Kurul,  TELE1’in din, mezhep ve ırk ayrımı yaparak halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiğini iddia etti. Karara siyasilerden ve halktan büyük tepki yağarken, Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada da “TELE1 susturulamaz” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) program konuğu milletvekilinin, ifade özgürlüğü kapsamında Diyanet’i eleştiren sözlerini gerekçe göstererek, TELE 1 televizyon kanalına 3 gün ekran karartma cezası vermesi kabul edilemez.

Bu hukuka aykırı karar sadece TELE 1’in cezalandırılması değil, aslında halkın haber alma hakkını yerine getirmekle yükümlü olan medyanın, çeşitli yollarla sesini kısma çabasıdır. Üst Kurul’da iktidar kontenjanından seçilen üyelerin oy çokluğu ile alınan karar, TELE 1’in aynı maddeden bir ceza daha alması durumunda tamamen kapatılması hazırlığıdır. Aynı zamanda medyada sansürün nerelere kadar varacağını göstermiştir.

RTÜK aldığı bu hukuk dışı kararlarla, kuruluş yasasında ‘özerk ve tarafsız kamu tüzel kuruluşu’ konumunu yitirdiğini, ‘muhalif’ televizyon kanalları üzerinde ‘iktidar giyotini’ görevine soyunduğunu kanıtlamıştır. Basın özgürlüğünü tanımayan, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gasp edenlere, hem aldıkları bu hukuk dışı kararların hem medya kuruluşlarına verdikleri ağır zararların, hukuki ve cezai karşılığı olduğu da açıktır.

Basın Konseyi olarak, RTÜK’ü bir kez daha bağımsız ve özgür yayın yapan televizyon kanalları üzerinde ‘iktidar sopası’ olmaktan vazgeçmeye; kuruluş yasasındaki ‘görsel ve işitsel yayın hizmetleri alanında iletişim ve ifade özgürlüğünü, farklı görüşleri ve çoğulculuğu güvence altına almak, tekelleşmeyi önlemek’ olan asli görevini yerine getirmeye davet ediyoruz.”

Demokrasi İçin Birlik: TELE1 susturulamaz!